Op dit moment ben ik op vakantie. Het is half acht en ik heb al gewandeld, gespeeld (autootjes), ontbeten (toast met Marmite, bakker is nog niet geweest) en nu dus ook geblogd.

Waarom in vredesnaam dit alles voor half acht? Op je vakantie nog wel? Dat zit zo. Zoon besloot een paar weken geleden om ’s ochtends om 5 uur wakker te worden. Elke ochtend. Dus.camping

De eerste ochtenden was ik nog in denial. ‘Jee wat vroeg. Nou ja, vannacht weer goed slapen.’ ‘Oei, zeker dorst? Vandaag meer drinken.’ ‘Ach, hij heeft vast honger. Paar boterhammetjes extra smeren.’ Maar nee hoor. Alle maatregelen ten spijt, om 5 uur (soms 5.15 – werkte het toch?) hoorden we MAMA! Dus. Spelen, wandelen, ontbijten (of Molletje).

Ik zag er echt tegenop om op vakantie zo vroeg op te staan. Op de camping! Wat doe je in vredesnaam om 5.30 als je snel de tent uit gesneakt bent om de rest van het gezin te laten slapen? Nou, praten met lotgenoten dus. Want zoals het eigenlijk altijd is: je bent niet de enige. Elke ochtend zag ik dezelfde slaperige gezichten en wakkere koppies. En praatten we over opvoeding en kinderen en slapen (vooral over slapen) en dat was heel erg fijn. Niet alleen om te weten dat er meer ouders zijn die in hetzelfde schuitje zitten, maar ook om mooie gesprekken te hebben terwijl de zon opkomt, de dauw wegtrekt en mijn tenen bijna bevriezen (want kon mijn gympen in de gauwigheid niet vinden, dus slippers aan).

Oké, tien voor acht. Tijd om de rest wakker te maken, zodat Zoon en ik nog even een dutje kunnen doen. Want zo is het ook wel weer!

Reacties

reacties


2.783 views | Geschreven door

5 reacties

 1. Tefke van Dijk

  Ocherm. Ik weet nog dat wij in de VS om 3.00 uur met een baby in een buggy door verlaten straten liepen. Nog vroeger, want ook nog een jetlag eroverheen. Sterkte, Tineke!

 2. sara linders

  arme tineke! ik ga je ondanks dat je niet op goede raad zit te wachten – want daar krijgen ouders van jonge kinderen altijd al te veel van – toch een tip geven. voor als je weer thuis bent.

  onze @oudstezoon had destijds ook op een dag een vergelijkbaar wakkerwordmoment. ‘klaar met slapen!’ na twee ochtenden MOEST er iets gebeuren – wat @echtgenoot en mij betreft!

  wat wij deden: een tijdschakelaar zetten op zijn nachtlampje. @oudstezoon vertelden we dat als het lampje uit ging, het tijd was om op te staan. lampje aan betekende: tijd om te slapen. natuurlijk kwam hij in het begin nog z’n bed uit, maar dan vertelden wij uiterst zakelijk dat het nog slaaptijd was – kijk maar naar het lampje, en dan moest hij weer terug z’n bed in. zodra het lampje uit was, ontvingen wij hem allervrolijkst. zodat er een heel duidelijk onderscheid was tussen slaaptijd en wakkerwordtijd.

  heel snel had hij dit door. en draaide hij zich – bij gebrek aan aantrekkelijker mogelijkheden – nog maar eens om. want ook dat hebben we verteld: dat als je tegen de ochtend een keer wakker wordt, je niet per se hoeft op te staan. 🙂

  ook bij @jongstezoon hebben we jarenlang deze methode toegepast, met veel succes. we hebben er erg veel plezier van gehad, omdat we zelf langer konden slapen, maar de zoons in kwestie zelf natuurlijk overdag toch ook gewoon fitter waren dankzij een langere nachtrust. en… totdat ze kunnen kloklezen weerhoudt niets je ervan om de tijdschakelaar in het weekend een half uurtje later te zetten… 🙂

  • Tefke van Dijk

   Ja! Zo’n ‘klok’ hebben wij ook gehad. We zijn hem in pure wanhoop gaan ophalen bij iemand thuis die ze verkocht via een webshop, in de hoop de volgende dag WEL op een normale tijd wakker te worden. Aanrader inderdaad. En hij werkt ook op batterijen, handig voor op de camping. 🙂

  • tinekehoningh

   Dank! Ja zo’n lampje!! Hebben we (thuis) voor Dochter (wat bij ons niet altijd werkt moet ik eerlijk bekennen), maar nog niet geprobeerd bij Zoon, want hij is 19 maanden. Of werkte het toen al bij jullie, want dan ga ik nú…. 🙂