clip-art-playing-children-770120‘Voor een echte vriendschap is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid nodig…’, zegt Wikipedia. Als het gaat om kindervriendschappen zou er moeten staan: ‘een botte bijl en plakband’.

Mijn dochter heeft geen BFF’s maar BFN’s (Best Friends for Now). Het meisje waar ze de ene dag lyrisch over is, mag de volgende dag nóóit meer komen spelen. Als ik vraag wat er gebeurd is, krijg ik als antwoord: ‘Omdat zij altijd de prinses wil zijn, mama’, of ‘Omdat ze mijn krullen lelijk vindt.’ Toch komen beide dames een week later weer enthousiast aanhuppelen met een gedetailleerd logeerplan. Bij mijn zoon gaat het niet anders. Maandag zegt hij: ‘Wij zijn geen vrienden meer, want hij vindt mij stom.’ Woensdag komt hij thuis met de mededeling: ‘We zijn weer vrienden, want ik mag meevoetballen.’

In beide sociale leventjes wordt er bij onenigheid genadeloos met de botte bijl gehakt en binnen een week is alles weer vergeven en vergeten. Ze raken er ook nooit echt door van slag. Misschien omdat ze weten dat het toch wel weer goed komt. Wanneer dat gaat veranderen? Worden hun vriendschappen duurzamer en diepgaander. Leiden kleine irritaties of grote meningsverschillen niet meer automatisch tot een breuk.

Ik gun mijn kinderen alle mooie momenten die een echte vriendschap oplevert. Maar onvermijdelijk zullen ze ook de moeilijke kanten van vriendschap ervaren. Het durven bespreken van irritaties, onzekerheid en jaloezie. En het verdriet als een vriendschap echt stuk gaat.

Komt er dag dat mijn dochter bij mij uithuilt over de hartsvriendin die haar ineens op Facebook heeft ontvriend? Of verschijnt mijn zoon thuis met een blauw oog, omdat hij en zijn ‘beste maat’ hetzelfde meisje leuk vinden? En welke raad zou ik ze dan geven, mochten ze daar überhaupt om vragen?

Ik denk dat ik ze zou zeggen: ‘Vriendschap is een van de mooiste en breekbaarste relaties. Het is een weegschaal die je onbewust samen in balans houdt. Soms raakt hij uit balans. Dan is er meer leed dan lief, vaker drama dan plezier. Op die momenten kost een vriendschap je soms meer energie, dan het je oplevert. Juist dan onderscheiden de voorwaardelijke vrienden zich van de onvoorwaardelijke. De eerste groep springt over naar andere ‘lichtere’ weegschaaltjes, terwijl de tweede groep probeert om samen de balans weer terug te vinden. En als dat lukt, heb je vrienden voor het leven.’

Maar voorlopig hebben mijn kinderen na een verbroken vriendschap genoeg aan een oprecht ‘Wat naar voor je.’ Een week later gevolgd door een even oprecht: ‘Wat fijn dat jullie weer vriendjes zijn!’

Reacties

reacties


1.429 views | Geschreven door