Co-ouderschapOuder wordend pas je je verwachtingen van het leven aan. Toen ik en mijn ex uit elkaar gingen was ik naast alle andere emoties verdrietig dat mijn kind niet in een twee-ouder-gezin opgroeit met zijn eigen vader en moeder. Dat leek en lijkt me toch nog steeds de ideale basis voor een kind. Bij mij kwam er ook nog een intens medelijden bij dat mijn kind met handicap en nu ook nog in een gebroken gezin moet opgroeien. Teleurgesteld was ik, en ik voelde me Schuldig. Met hoofdletter. Ik heb van huis uit niet geleerd hoe je een huwelijk in stand houdt, mijn ouders zijn gescheiden toen ik twaalf was. Ze gingen in goed overleg uit elkaar, co-ouderschap was gloednieuw. Ze hebben, zelfs nu nog, contact met elkaar. Niet als dikke vrienden, maar ze hebben zich over hun eigen emoties heen gezet om ons, kinderen, op een harmonieuze manier, samen op te voeden. Dit is wat ík van huis uit heb meegekregen, realiseerde ik me recent. De ouders van mijn ex zijn ook al vroeg in zijn jeugd uit elkaar gegaan. ‘Ze leefden lang en gelukkig’ heeft hij dus ook nooit geleerd.

Nu met al die vechtscheidingen tel ik mijn zegeningen en prijs ik me gelukkig met de vaardigheden die ik van huis uit wél mee kreeg. Mijn ex en ik kunnen prima overleggen over Koen. We zitten helemaal op één lijn als het om zijn opvoeding gaat.We zijn geen vrienden, maar ik heb van van mijn ouders geleerd mijn eigen emoties over mijn ex opzij te zetten om zakelijk en constructief ons kind op te voeden. Door zijn grote zorgbehoefte is dat zeker niet altijd makkelijk, maar bij ons geen gezinsdrama. En als íets een belangrijke les is in het leven, is het omgaan met teleurstellingen en gelukkig zijn met de situatie zoals die is. Hoe je van wat een troostprijs lijkt, je eigen hoofdprijs maakt. Omdenken dus. Prima levensles om door te geven aan mijn gehandicapte zoon, vind ik.

Reacties

reacties


1.717 views | Geschreven door

één antwoord

  1. Tefke van Dijk

    Mooi verhaal, Francis. Ik ben de laatste tijd ook veel bezig met de vraag wat je van huis uit meekrijgt en hoe je daarmee omgaat, als persoon en als ouder.