lachende meisjes‘En wat word jij later?’ vroeg mijn schoonzus – zelf doctor in de psychologie en momenteel werkzaam als statisticus – onlangs aan haar dochtertje. ‘Niks, mama, net als jij’, luidde het antwoord.

Een van de leukste dingen van je kinderen is dat je om ze kunt lachen wanneer ze iets verkeerd doen of per ongeluk rare dingen zeggen – meestal worden ze daarna overigens boos. Maar echt vertederd of verliefd word je pas wanneer ze gelukzalig glimlachen of schaterlachen. Maar waar lachen kinderen eigenlijk om? Dat blijft soms een groot raadsel… Ik heb eens even naar mijn eigen kinderen gekeken en geprobeerd het op een rijtje te zetten.

1. Papa en broer
Mijn babydochter lacht op de raarste momenten. Soms kijk ik haar uiterst schattig aan en lacht ze niet, en soms kijk ik verveeld om me heen en tref haar blik, waarop ze glimlacht. Om debiele koediekoediespelletjes lacht ze helaas ook, en vaak hardop. De grootste kans op lachen ontstaat wanneer haar peuterbroer haar mishandelt door aan armen te trekken en haar te pletten. Baby’s zijn een groot mysterie.

2. Andere kinderen
Geldt voor de peuter. Hij giechelt vooral met giechelende meisjes.

3. Zichzelf
Verreweg de meeste keren lacht mijn zoontje om zijn eigen grappen. Bijvoorbeeld bij het zeggen van ‘tot poep!’ als het bezoek weggaat. Hij heeft vaak dezelfde humor als ik.

4. Opluchting
Toch wel de meeste kinderen lachen bij opluchting omdat iets lastigs is gelukt (trots lachen) of bij het weerzien van papa of mama (de bekende rennende-peuter-op-perron-situatie).

5. Vieze geluiden
Een gedeeld genot voor zowel mijn baby als voor mijn peuter. Mijn vrouw en ik doen uiteraard gezellig mee met de nepscheten en blaaskusjes.

6. Het leven
Heel soms verschijnt er een existentiële lach op het gezicht van mijn peuter, als een soort binnenpretje. Altijd als hij denkt dat ik niet kijk. Een lach om het leven? Nou ja, dat klinkt in elk geval mooi.

7. Monsters en kietels
‘Mama is een heks/zombie/maanmonster!’ roept hij dan en rent alvast weg. Meestal gevolgd door kietels en hard gelach.

8. Minderheden
Voor veel kinderen zijn rolstoelers, sikhs, kleine mensen en goths ook een reden om hartelijk te lachen (‘Kijk, die mevrouw ziet er gek uit!’). Uiteraard stamelen we daarna met een rood hoofd sorry naar de betreffende persoon, en zeggen als een boer met kiespijn ‘tja, kinderen, hihi’.

9. Baby tv
Een enge zender waarbij je steeds verwacht dat de clown van IT uit de tv kruipt. Kinderen moeten er echter om lachen vanwege een toegevoegde visuele kinderdrugs.

10. Onbekend
‘Kijk, een blokje!’ laat zoonlief zien, en begint daarna onbedaarlijk te lachen. Juist.

Reacties

reacties


2.232 views | Geschreven door

Over de auteur

Hallo! Ik ben in eerste instantie huisvader met twee kinderen (5 en 1). Verder ben ik Nederlands taalkundige met een eigen tekstbureau. Lezen, peinzen en de door mijzelf opgerichte wereldklassieker-leesclub zijn mijn grootste hobby's.