AfbeeldingIk ben niet conservatief en feministe durf ik mezelf ook nog wel te noemen. Toch betrap ik mezelf regelmatig op gedachten over de opvoeding, die gerust ouderwets genoemd mogen worden. De heilige drie-eenheid rust, regelmaat en reinheid staat al vanaf de geboorte van mijn zevenjarige dochter hoog in het vaandel, èn ik vind dat kinderen zo veel mogelijk opgevoed zouden moeten worden door hun eigen ouders.

Maar ja, de crisis heerst en vaders en moeders moeten werken. Waar mannen meestal al een fulltime baan hebben, scoren Nederlandse vrouwen hoog op de parttimerschaal en dat kan niet meer. Er zal carrière gemaakt moeten worden. Hard werken en niet zeuren over glazen plafonds, zegt de nummer twee in het Facebook-imperium Sheryl Sandberg in haar nieuwe boek ‘Lean in’. De bekende discussie is weer eens aangezwengeld.

Maar, denk ik dan stiekem, wie voedt de kinderen op als zowel papa als mama veertig uren in de week werken? Je kunt als vrouw je dochter wel een goed voorbeeld willen geven door een voorbeeldige carrière na te streven, maar als je altijd weg bent, neemt je kind voor je het in de gaten hebt de juffrouw van de naschoolse opvang als rolmodel. Scholen staan onder druk omdat ouders de hele opvoeding – van veters strikken tot gezond eten- aan ze overlaten.

Dat is natuurlijk een hele ouderwetse gedachte. Het argument ‘Je hebt toch geen kinderen gekregen om er niet zelf voor te zorgen?’ komt dan ook uit een hoek waarin ik mezelf absoluut niet zie staan. Toch moet ik er niet aan denken om mijn dochter door de week alleen een uurtje voor het slapengaan te zien. En ik vind het heel prettig dat ik thuis ben op haar basisschool, dat ik de juffen en kinderen ken, dat ik weet waar ze vertoeft.

Ik vind ook, dat ouders veel meer betrokken zouden moeten zijn bij de scholen waar ze hun kinderen zo veel uren in de week achterlaten. Je schept met zijn allen – leerkrachten, ouders, leerlingen en ondersteunend personeel- een leeromgeving waarin je kind zich veilig en gezien voelt, zodat het er veel kan opsteken. Maar wil ik moeders verbieden om carrière te maken? Moeten ze thuis gaan zitten met de thee? Nee, natuurlijk niet.

Maar opvoeden doe je met zijn tweeën en je maakt mij niet wijs dat je allebei perse veertig of meer uren per week het huis uit moet. Het is immers niet voor iedereen weggelegd om een meer dan veertigurig werkweek te maken in een veeleisende omgeving. De moeders die zo’n topcarrière ambiëren, moeten maar een vent zoeken die wat meer uren thuis wil blijven. En de vaders die dat willen, zoeken maar een vrouw… enfin, je weet waar ik heen wil.

Voor de rest, de gulden middenmoot, geldt dat je met zeg twee 32-urige werkweken qua salaris al een heel eind komt. Je hoeft namelijk niet zo veel spullen, je hoeft niet steeds een nieuwe auto, je hoeft geen vier keer per jaar op vakantie in het buitenland om gelukkig te zijn. Dat de economen ons graag allemaal zo veel mogelijk zien werken, omdat we dan meer geld hebben om in de economie te pompen, moeten zij weten. Zij hebben blijkbaar geen kinderen.

Reacties

reacties


1.303 views | Geschreven door