lijstjeHet viel mijn zwager op dat er op de school van zijn kinderen nauwelijks nog kinderen met armpjes in het gips rondliepen. Dat was vroeger wel anders, herinnerde hij zich. Ik concludeerde dat ik op de school van zoonlief nog nooit een kind in het gips had gezien.

Vreemd. Zijn kinderen voorzichtiger geworden? Dat geloof ik niet. Grenzen opzoeken hoort bij het opgroeien en dan breek je wel eens iets. Het zijn de ouders die voorzichtiger zijn geworden. Ik kom ze wel eens tegen in de stad, kinderen met een helmpje op. Daar hebben die kinderen niet zelf voor gekozen, die zijn wel wijzer. Dat is iets van de ouders, van bangige ouders. Ouders waarvan ik vermoed dat ze vroeger als kind zelf nooit zijn gevallen of veel te vaak zijn gevallen. Want vroeger was het allemaal veiliger, is een veelgegeven opmerking.

Is dat zo? Was het echt veiliger? Volgens mij niet. Bij ons in het dorp scheurde de oudere jeugd in aftandse Simca’s met 70 door de straten. Zonder rijbewijs. En als kind viel ik aan de lopende band. Dat hoorde erbij. Het enige dat ik ooit heb gebroken is mijn sleutelbeen, en dat was met skateboarden. Zonder helmpje. In plaats van een helm te laten dragen, leer je je kind zijn val te breken. Een jaartje judo is genoeg.

Buiten is het gevaarlijk
In andere landen zijn papa en mama nog banger. Zo stimuleren ouders in Groot-Brittannië hun kinderen om vooral binnen te blijven. Lekker stilzitten, lekker gamen, lekker op de bank hangen en uit de kluiten wassen. Op bankhangkinderen heb je als ouder grip. Want buiten is het gevaarlijk. Totdat ze 40 jaar oud zijn en nog steeds naast je op de bank zitten. Gelukkig weten ze wel met ogen dicht de weg op de planeet Rannoch van Mass Effect 3 op de Playstation 3.

Om daar vanaf te komen, van dat voorzichtige blijf-maar-lekker-binnen-gevoel, is in Groot-Brittannië enkele jaren geleden een bucket list opgesteld die kinderen voor hun 12e verjaardag afgevinkt moeten hebben.

Ik las de lijst en rolde van de bank van het lachen. Hier enkele must do-items van de lijst: klim eens in een boom, rol eens van een heuvel, bouw eens een hut in het bos, ren eens rond in de regen, eet eens een appel direct van de boom, et cetera.

OMG. Is het daar echt zo erg gesteld?

Zo’n lijst zou je als ouder natuurlijk niet eens nodig moeten hebben. Die zou in ons brein verankerd moeten zijn. Omdat we dat vroeger zelf zo leuk vonden om te doen. Weten we het nog?

Laat het helmpje thuis
Dus beste bangige ouders en dan vooral die in Groot-Brittannië: visit a forest! Ga naar een bos. Maak er een dagje van. Laat je mobiele apparaten en je helmpjes thuis. Wandel rond, raap wat stokken op en gooi ze weg. Durf van het pad te gaan. Geen angst: beren kom je alleen op de weg tegen. Bouw een hut. Klim in een boom. Leer vuur maken. Kets keien op water. Loop door het water. Krijg natte voeten. Breek een stok met je knie. Blijf eens met je vel hangen aan een bramenstruik.

Daarna neem je je kinderen mee en doe je het samen nog een keer.
En nog een keer.
En nog een keer.

Reacties

reacties


2.237 views | Geschreven door