Het lijkt zo’n goed idee: je kinderen respect en liefde voor dieren bijbrengen. En dat is het ook, maar in de praktijk blijkt het niet altijd makkelijk. Hopelijk biedt dit stukje wat inspiratie.

Kwallen

We lopen door de dierentuin met onze zoon in een buggy. Zijn zusje is nog niet geboren, zelf is hij drie jaar. Hij slaapt. Hij vindt de dieren oersaai, en dat heeft hij ons ook verteld. We lopen Burgers’ Ocean in. Bij de kwallen gaat een sluimeroog open. Plots veert hij op, wijzend en roepend: ‘kwallen!’. Een jaar eerder, in een zeeaquarium in Frankrijk waren de kwallen ook al de enige dieren waar hij enthousiast op reageerde. Sindsdien zijn kwallen zijn lievelingsdieren.

Paarden en poezen

Ik had het geprobeerd, echt waar. Ik heb geprobeerd om mijn zoon liefde bij te brengen voor dieren. Hij tolereerde ze dan ook wel, maar interessant vond hij ze niet (op kwallen na). Hoe radicaal anders was zijn zusje: naaktslakken, vogels, paarden en poezen, ze is er nog steeds helemaal weg van. Eigenlijk vindt ze alles wat loopt, vliegt of kruipt reuze-interessant. Alleen honden vindt ze eng, maar dat is vast toe te schrijven aan het feit dat ook haar vader en haar broertje er met een wijde boog omheen lopen.

Andere ervaring

Intussen ben ik erachter dat mijn zoon en dochter wel respect hebben voor alles wat leeft, maar dat ze de natuur anders ervaren. Mijn dochter is van het kijken en aaien en gras voeren. Ze doet fladderend vogels na en rent achter poezen aan (fijn voor de vogels in mijn tuin). Mijn zoon heeft niks met het benoemen en aaien van dieren. Hij houdt wel van vulkanen en wolken, stenen en stokken. Hij wil graag weten hoe dat allemaal werkt, wil er leuke weetjes over weten. Als ik dieren zo benader, als monsters (hij is dol op monsters) met vreemde gedragingen, krachten en eigenschappen – dan, ja dan loopt ook mijn zoon warm voor dieren.

Verschillende manieren

Kinderen houden van dieren, maar blijkbaar niet allemaal op dezelfde manier. Een kind dat bijvoorbeeld ongewild steeds dieren van zijn ouders moet aaien: zoiets werkt denk ik averechts. Probeer uit te vinden hoe jouw kind op haar of zijn manier het meeste van dieren kan genieten en probeer die manier te stimuleren. Denk aan wilde dieren bespieden, huisdieren verzorgen (loslopend of in een ruime kooi!) of kinderboerderijdieren aaien, vertellen over dieren, dierenboeken laten lezen, of een dierentuin bezoeken.

Dierentuin

Nog even wat over dierentuinen. De meeste dierentuinen zijn tegenwoordig natuurlijker ingericht. Ze zijn vaak geen substituut meer voor dierenplaatjes kijken, maar bieden eerder de ervaring wilde dieren te bespieden in hun eigen habitat. Door de ruime en natuurlijke verblijven gedragen ze zich ook natuurlijker. Dat is ook voor kinderen van belang. Zo zien ze dat deze dieren geen potentiële huisdieren zijn, maar een eigen leven leiden. Probeer als ouder ook iets erbij te vertellen; gebruik bijvoorbeeld de informatiebordjes of folders. Moderne dierentuinen hebben respect voor dieren: probeer datzelfde respect over te brengen. Zo maken we samen de wereld wat diervriendelijker.

Reacties

reacties


3.081 views | Geschreven door , eindredactie door