EsVoorheen vertelde ik mijn dochters dit over hun opa: ‘Ook al hebben jullie maar één opa en is dat onze enige familie, jullie hebben wel de beste opa. Er zijn maar weinig kinderen die twee dagen in de week mogen doorbrengen met hun opa en dan ook nog eens zo verwend worden door hem’. Maar nu weet ik even niets meer te zeggen.

Zes weken geleden hoorden we dat mijn vader kanker had en nu ligt hij al in zijn kist. Ondanks mijn eigen verdriet wil ik toch ook open staan voor het verdriet van mijn dochters van vijf en zeven. En tot mijn verbazing zijn zij zo zoveel sterker dan ik dacht.

Bij het afscheid, de arts bracht mijn vader in slaap omdat hij zo verschrikkelijk benauwd was, zaten mijn dochters bij hem en hielden zijn hand vast tot hij sliep. Bij de begrafenis waren ze gewoon vrolijk alsof het een feestje was, want ja, opa hield toch ook niet van dat treurige gedoe. Bij het sluiten van de kist tilde de jongste dochter samen met haar vader de deksel erop en met ons vieren schroefden we de kist dicht. Bij het graf schepten mijn dochters stoer een grote schep zand op de kist. De kist met daarin hun opa aan wie ze zo verschrikkelijk veel hebben gehad.

IMG_5511Om ze toch iets tastbaars van opa te geven vroeg ik één van de creatiefste mensen die ik ken om knuffels te maken van mijn vaders colbertjasje, zijn favoriete overhemd en zijn sjaal. Ze werden prachtig en toen mijn oudste dochter door had dat de knuffel zelfs nog naar opa rook, liet ze hem niet meer los. De jongste doet alsof opa erin zit en vertelt hem in haar bed zo hele verhalen.

Nog steeds zit ik vol verbazing hoe flexibel mijn dochters hiermee omgaan. Natuurlijk is er verdriet, maar zij zetten er nu al zo makkelijk de mooie warme herinneringen voor in de plaats.

Voor het slapen gaan heeft mijn jongste dochter nog wel wat vragen. We hebben het over oma die al in de hemel is, zou opa nu bij haar zijn? Volgens haar wel, al had hij daar wel even op moeten wachten. Je wordt namelijk pas overgeplaatst naar de hemel als de begrafenis is geweest.

Reacties

reacties


2.664 views | Geschreven door