ImageHebben jullie net als ik van die vrienden die flink kunnen klagen over de ochtendspits? Of kan je er zelf ook wat van? Lange files in de kletterende regen, treinen die niet rijden vanwege blaadjes op de rails? Als freelancejournalist ken ik het principe alleen van ‘horen zeggen’. Ik werk hoofdzakelijk vanuit huis. Maar uit de overlevering is me een ding duidelijk: die ochtendspits is geen hoogtepunt van de dag.

Voor mij –en andere ouders met kleine kids- heeft de ochtendspits een heel andere betekenis.
‘Heb jij z’n luier al verschoond?’
‘Oh shit, hij heeft net weer gepoept.’
‘Trek die jurk zelf een keertje aan, je bent al bijna vijf. Waar zijn je sokken?’
‘Kom op, boterham smeren. Wat voor fruit wil je mee vandaag?’
‘Staat het flesje al in de magnetron?’
‘Hup, eet die boterham op. En vergeet je melk niet. Heb je je haren al gekamd? Tanden gepoetst?’
‘Mam, waar zijn m’n schoenen?’
‘Bij de deur schatje, waar ze altijd staan. Pak je rugtas. Jas aan.’
‘Mam, ik moet nog poepen.’
‘Hup, snel dan. We zijn bijna te laat.’
‘Ik ben klaaaaar!!!’
Billen vegen, broek omhoog, jas aan. ‘Waar is je rugtas nu weer gebleven?’

We zitten eindelijk op de fiets. Zoonlief naar de kinderopvang met papa, dochterlief met mij naar school. Op tafel is het nog een slagveld van hagelslag en appelstroop. Net als onder de tafel trouwens. Dat is voor straks. Na de ochtendspits.

Vanmorgen ging het anders. Ik had een vroege afspraak, een eind van huis. Toen iedereen nog sliep (en dan moet je er vroeg bij zijn bij ons), sloop ik de deur uit. Op het station waren al veel mensen. Niemand zei iets. Niemand vroeg iets. Ik had nog net even tijd om een kop koffie te bestellen en snelde daarna naar mijn overvolle trein. Er was een plekje vrij. Om me heen waren mensen in gedachten verzonken, de chagrijnige blik op oneindig, waarschijnlijk balend van alweer een ochtendspits. En ik? Ik genoot. Wat een oase van rust. Echt een hoogtepuntje.

Reacties

reacties


1.991 views | Geschreven door