Bron: Ouders van NuNadat ik jaren geleden eindelijk mijn Fundaverslaving te boven was, stuitte ik op iets wat nóg verslavender en gevaarlijker was voor mijn sociale en professionele leven: de voornamenlijst van het SVB. Toen ik me voor het eerst urenlang vergaapte aan pareltjes van namen als Ricardoboy, Woest, Jupiler en Swellie-Melien was ik nog niet zwanger. Wellicht overbodig om te melden dat de nieuwe obsessie met voornamen helemaal de spuigaten uitliep toen ik vorig jaar rond deze tijd echt aan de bak moest met het bedenken van een naam voor onze zoon.

Maandenlang nam ik lijsten door (pen en papier in de aanslag), zat ik vastgeplakt aan de apps waarmee je voorbijkomende namen in een digitaal prullenbakje kon mikken, bezocht ik voornamelijk.nl zeker twee keer per dag en googelde ik me suf op bijzondere namen en betekenissen. Een tijdje leefde ik en mijn verstoorde hormoonhuishouding in een soort Twilight Zone waarin de vriendenkring van mijn zoon later zou bestaan uit Ebenezer-Ansley, LeCurWarren en natuurlijk buurjongen Blaas. Ik droomde dat de ambtenaar niet eens met zijn ogen knipperde toen mijn vriend onze zoon Puntkomma kwam aangeven. Probeer in die geestverwarrende toestand nog maar eens te vertrouwen op je vermogen om een originele, leuke maar niet al te gekke naam te bedenken. Ik zag door de namen De Naam niet meer.

Gelukkig  had mijn vriend zich met een iets gezondere houding in de zoektocht gemengd. Hij bekeek mijn lijstjes, schudde vaak zijn hoofd, kwam dan met een top 10-naam die ik elimineerde en stelde uiteindelijk aan het eind van het gesprek steeds opnieuw de naam voor die ik jaren eerder eens op tv had gehoord en altijd had onthouden. Een Friese naam die misschien niet direct paste bij het donkerharige bolleboosje met Chinees bloed dat we verwachtten. Maar een naam die we allebei lief en stoer vonden: Lieuwe.
We besloten onze twijfels opzij te zetten en het geboortekaartje te gaan maken. De knoop was doormidden en mijn obessie met voornamen werd weer snel gereduceerd tot een gezonde portie wenkbrauwen heffen om de Sigwendeleys op deze wereld.

Inmiddels is Lieuwe bijna 10 maanden en ben ik te druk met jongleren voor een serieuze verslaving. Maar nu ik voor een artikel weer even diep in de voornamenbank moest duiken, voelde ik weer lichte vlinders opkomen. Stiekem zat ik gisteren weer uren te gluren op fora en mijn oude favoriet voornamelijk.nl (vooral in de creatieve naamgeving van BN’ers kan ik me echt verliezen) en ik begin me een klein beetje te verkneukelen bij het idee dat de balans over 2013 bijna opgemaakt kan worden en er een heel scala aan nieuwe parels wordt vrijgegeven. Ik hoop van harte op een broertje of zusje voor Bliskem, Divainchéliënne, RollinNHCy, Barteljaap en O’.

Reacties

reacties


3.022 views | Geschreven door

Over de auteur

Carolien is freelance (web)tekstschrijver en journalist (www.woordenmetwaarde.nl). Studeerde in een vorig leven Sinologie. Ze woont in Utrecht, is moeder van een peuterzoon en zwanger van zoon nummer twee.

2 reacties

  1. sill09

    Wat een leuke blog heb je! Graag wil ik je uitnodigen op een namenforum waar allemaal namenfreaks bij elkaar zitten: nomi.bbforum.be

  2. Jans

    Herkenning!! Ik ben net een beetje aan het afkicken van mijn voornamenverslaving, alhoewel ik nog steeds twee keer per week voornamelijk.nl check, maar die Fundaverslaving is redelijk hardnekkig 🙂