Met een rustige achterbank en zonder problemen op weg naar een zomerse bestemming, is voor veel ouders geen gemakkelijke opgave. Met deze 5 tips maak je het jezelf een stukje gemakkelijker!
Aan het feit dat je jongste al moet plassen voordat je de straat uit bent, kun je niet zoveel doen. Een kleine broer-zus-ruzie op de achterbank, omdat een van de twee met zijn of haar been net over de onzichtbare grens gaat, voorkom je bijna niet. En een lekke band is gewoon enorme pech. Er zijn echter genoeg dingen die je wel kunt voorbereiden. Die zaken heb ik alvast voor je uitgezocht.
1. Jij blij, kinderen blij
Het klinkt zo voor de hand liggend, ontspannen op vakantie gaan, maar het zal je verbazen hoe gestrest je uiteindelijk in de auto stapt. Dat heeft vaak zijn weerslag op kinderen. Ze pikken een snauw naar je partner voor het vergeten van de tandenborstels moeiteloos op. Voor je het weet zit iedereen jengelend in de auto en wil je het liefst direct weer naar huis.
Zorg er dus voor dat je uitgerust aan de reis begint. Vertrek niet om 19:00 uur ’s avonds als je om 17:30 uur je computer uitgezet hebt op het werk. Liever op zondag aan de reis beginnen, dan scheldend en mopperend in de auto zitten. Wil het ontspannen echt niet lukken? Doe dan wat simpele ontspanningsoefeningen, waarbij je je focust op hoe leuk het is om op vakantie te gaan en dat jullie binnen een zucht en een scheet voor je tent in het mooie Italië zitten.
2. Check, check, dubbel check de checklist
Veel informatie is voor iemand die al vaak met de auto op vakantie is geweest waarschijnlijk gesneden koek. Zo weet je vast al dat een autoverzekering verplicht is, dat het altijd handig is om een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten en dat een lidmaatschap bij een wegenwacht op ongelukkige momenten wel eens goed uit kan komen.
De grote dingen hebben we vaak wel geregeld, maar er is nog zoveel dat je gemakkelijk over het hoofd ziet. Denk bijvoorbeeld aan spelletjes voor op de camping, zwembandjes of (een doodzonde!) de favoriete knuffel.
Gelukkig zijn er op internet talloze checklisten te vinden die je door de bomen het bos weer laten zien. Op Loving Mama vind je bijvoorbeeld een lijst met alle spulletjes die jouw baby, peuter of kleuter nodig heeft. Oei, ik groei richt zich echt op de allerkleinsten en heeft zelfs gedacht aan de flesvoedinggevende en de borstvoedinggevende mama’s. Helemaal handig: de checklist van Organized4U kan je uitprinten en zo kun je zelf een vinkje zetten achter alle spullen die je al ingepakt hebt. Wil je zeker weten dat je auto helemaal compleet en ready to go is? Loop dan even de lijst van de ANWB na.
3. De leukste apps voor onderweg
Het zou erg leuk zijn als de jongste leden van het gezin zonder morren tien uur lang kleuren of een boekje lezen, maar dat zit er waarschijnlijk niet in. Met een beetje pech halen ze de snelweg niet eens. Flink wat afwisseling op de achterbank kan daarom geen kwaad.
Inmiddels zijn er veel leuke apps voor kinderen op de markt, waar zij uren plezier aan kunnen beleven. Gelukkig zijn de meeste ook offline te gebruiken, zodat er bij thuiskomst geen torenhoge telefoonrekening op je ligt te wachten. Enkele leuke voorbeelden zijn:
- Achtung Duo voor iOS – dit spelletje is perfect voor als er maar 1 iPhone beschikbaar is. Het toestel wordt aan beide kanten vastgepakt en door middel van pijltjes moet de slang door het spel worden geloodst. Degene die als eerste de muur of de slang van de tegenstander raakt, heeft verloren.
- De apps van Juf Annie voor iOS en Android – deze apps zijn niet alleen erg leuk, maar ook nog eens heel educatief. Zo is er het cijferspel waarbij kinderen spelenderwijs leren rekenen. In ‘Monsters en Auto’s’ maken kinderen op een grappige manier kennis met met letters, kleuren en vormen. De spelletjes kunnen een beetje herrie maken, maar met het aansluiten van een koptelefoon heb je daar geen last meer van.
- Lego Juniors Zoektocht voor iOS en Android – voor kinderen tussen de 4 en 7 jaar, die helemaal weg zijn van Lego, is deze app het einde. Zij moeten een weggelopen poes van een klein meisje èn een gevaarlijke boef zien op te sporen. Dit lukt door middel van het oplossen van raadseltjes, het bekijken van leuke animatiefilmpjes en het bouwen van mooie Lego-torens. Het grote voordeel van deze app is dat er geen verkoopopties binnen het spel zijn. Er komt dus geen klein stemmetje vanaf de achterbank dat om je creditcard vraagt.
Uiteraard zijn er ook nog leuke en handige apps voor papa en mama. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Tripadvisor voor iOs en Android – deze app mag eigenlijk niet ontbreken als je op vakantie gaat. Het laat je in één tel alle restaurants, pretparken, supermarkten en andere bezienswaardigheden in de buurt zien. Daarnaast worden de bedrijven beoordeeld door bezoekers en kan je dus van tevoren lezen of de Franse frietjes wel echt lekker zijn en of de speeltuin niet levensgevaarlijk blijkt.
- EHBO app van het Rode Kruis voor iOs, Android en Windows – een vakantie met kinderen zonder (kleine) ongelukken lijkt onmogelijk. Valt je zoontje niet uit het klimrek, komt je dochtertje wel aan met een pijnlijke splinter. Met de handige app van het Rode Kruis heb je voor het kleine leed de juiste informatie altijd binnen handbereik.
4. Wie wordt er niet blij van cadeautjes?
Met de apps zijn kinderen vaak wel even zoet, maar als je liever niet hebt dat ze zolang op een iPad of andere device zitten, zijn er nog genoeg andere oplossingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het geven van kleine cadeautjes? Pak een doosje snoepjes zoals krentjes of smarties stevig in met flink wat plakband en lagen papier. Sloof je niet te erg uit, het moet natuurlijk wel leuk blijven om open te krijgen. Je kindjes zijn even bezig voordat ze het uitgepakt hebben en daarna hebben ze lekker iets te snoepen. Een klein puzzelboekje met een mooi potlood is ook altijd een succes.
Als je ze elk uur dat ze in de auto zitten een cadeautje geeft, kunnen ze zelf bijhouden hoeveel cadeautjes ze nog moeten ‘rijden’ voordat jullie op de eindbestemming zijn. Hierdoor hebben ze het in het begin naar hun zin omdat ze nog zoveel cadeaus mogen uitpakken. En daarna omdat ze er bijna zijn!
5. Leuke stopplekken voor kinderen
Als ervaren autoreiziger weet je dat voldoende rusten erg belangrijk is. Sowieso kan de bestuurder maar 2 uur echt gefocust blijven, daarnaast zijn kinderen het na die tijd ook vaak weer zat in de auto. Aan alleen een parkeerplaats met een wc beleven ze vaak weinig plezier, dus kies voor een stopplaats met leuke speelfaciliteiten. Gelukkig zijn er hiervan genoeg te vinden op internet.
De ANWB heeft bijvoorbeeld een compleet overzicht van de 40 leukste rustplaatsen op weg naar Frankrijk. Hierin wordt niet alleen aangegeven of er faciliteiten voor kinderen zijn, maar ook of de toiletten schoon zijn en of er wifi aanwezig is. Langs de Snelweg is niet specifiek op kinderen gericht, maar staat wel vol informatie over de beste stopplaatsen door heel Europa.
Ook een goede tip: zie de reis al als het begin van je vakantie! Rijd bijvoorbeeld niet in één keer door naar de geboekte camping, maar maak er met extra overnachtingen een soort kleine roadtrip van.
Zo, volgens mij kan je nu op vakantie! Of heb jij misschien nog een extra tip die niet mag ontbreken in deze lijst?
Dit artikel is geschreven door Gabriëlla van Rosmalen, Eindredacteur Yvonne Schoolderman