‘Magt ik asteblief een snoehoepje?’ Mijn dochter van drie dweilt over de grond terwijl ze bijna in haar eigen drama-snot stikt omdat ik geen gehoor geef aandik_vintage_tee haar vraag. Moeilijk, want ook wel schattig en waarom ook niet eigenlijk? Maar nog moeilijker is het om haar later uit huis te moeten takelen omdat ze 610 kilo weegt. Het overkwam een Saoedi-Arabische man las ik in dit nieuwsbericht van RTL.

610 kilo!
Zeshonderdtien(!) kilo weegt de man van 20. Nou ja, man, man, een jongen dus nog eigenlijk. Er was een speciaal bed ingevlogen uit Amerika (hoe kan het ook anders) om hem te vervoeren. Blijkbaar heeft de jongen last van een bepaalde aandoening, maar los daarvan is het wel heel erg veel en moest ik denken aan zijn ouders, hoe het zo ver had kunnen komen en ik dacht ook aan mijn huidige woonplaats.

Overgewicht
We wonen al ruim twee jaar in Zuid-Afrika en zojuist zijn resultaten uit een onderzoek naar voeding en gezondheid gepubliceerd. Blijkbaar heeft 50% van de bevolking honger en vormt onder de andere 50% overgewicht en de gevolgen zoals diabetes een groot probleem. Die schommelende heupen zien er echt Afrikaans uit, maar gezond is het natuurlijk niet.

Hoe word je zo dik?
Hoe kunnen zoveel mensen zo dik worden? Dik is ongezond en niet per se mooi. Vind ik. En dat is hier gelijk al een misvatting. Dik is juist het schoonheidsideaal, dik is prima zegt 70% van de mensen in het onderzoek. En als dik zijn mooi is, waarom zou je dan opletten, je kunt beter even een gefrituurde kip bestellen! Het is een snelle snack net zoals de zakjes chips die op straat al verorberd worden als ik om zeven uur ’s ochtends de kinderen naar school breng. Chips vervangen het ontbijt, want chips zijn lekker en goedkoop en goedkoop is belangrijk als je arm bent. Zo laat 65% van de mensen zich leiden door de prijs van eten en slechts 14% door wat ook gezond is. Als ze al weten wat gezond ís, zo gaf 66% van de mensen aan gezond te eten terwijl ze dat niet doen. Je moet dus maar net weten wat gezond eten is, dat een dik lichaam misschien mooi, maar niet gezond is en dat voldoende beweging ook nog eens belangrijk is.

Gemak dient de mens
Ook los van de armoede vormt gezond eten een uitdaging. Alleen al omdat iedereen alles met de auto doet. Lunchboxjes op onze privéschool worden gerust gevuld met snoep (Hinderlijk want: ‘Mam, hij heeft ook altijd chocola mee!’) er gaat regelmatig een nieuwsbrief uit dat de waterflessen voor water zijn en niet voor limonade. Uitdelen voor een verjaardag? Kant-en-klare cakejes zijn wel zo makkelijk en elk kind krijgt een ‘party pack’ dat met een beetje mazzel bestaat uit een plastic speelgoedje en verder tot de nok toe gevuld is met snoep. Want; ‘Kijk eens wat ik voor al die kinderen kan kopen!’ Ondermijn status in dit geval niet en vlak overigens ook mijn in twee jaar zeer rap ontwikkelde ‘wegmik-techniek’ niet uit. Het lijkt erop dat gemak, status en wellicht wederom onwetendheid ook hier een gezonde levensstijl dwarsbomen.

Verschillen
Met mijn Westerse blik is een slank lichaam het schoonheidsideaal en dat scheelt denk ik wel omdat het sowieso al gezonder is om slank te zijn. Daarnaast wordt ons in Nederland met de schijf van vijf en het voedingscentrum etc. al bijgebracht wat gezond is en is de fiets een gangbaar vervoermiddel. Gezond eten vind ik bovendien ook echt lekker én ik heb de financiële middelen om gezond te koken en te sporten bijvoorbeeld. Tegelijkertijd doe ik ook maar wat mij goed lijkt.

Guilty pleasure
‘Eerst een boterham met hartig en dan pas met zoet’ is geen eenvoudige opgaaf, maar ik doe het wel. We snoepen zeker, maar op gezette tijden. Laat ze maar dromen over die snoeppot die als ze later groot zijn altijd gevuld is (net als ik ooit deed). Tegen de tijd dat het zover is realiseren ze zich dat ongezond soms lekker is omdat het soms is en dat het niet fijn is om te dik te zijn en al helemaal niet om uit een raam getakeld te worden. Laat ‘Nou, lekker stom dan, wat zijn jullie saai zeg en wij mogen ook helemaal nooit een snoepje!’ zegevieren. Alhoewel het wel een beetje dubbel is, want heel eerlijk, chocola is toch ook gewoon heel lekker? Vooral stiekem als de kinderen op bed liggen.

Reacties

reacties


1.482 views | Geschreven door

2 reacties

  1. evalebens

    Ik vind het begrip ‘zelfstandig schoolfruitbeleid’ prachtig 😉