vuurwerkNee, ik durf niet in een achtbaan. Ben niet zo van de snelheid – en helemaal niet als ik zelf niet de controle heb. Maar eigenlijk ben ik gewoon een angsthaas, een bange wezel, zo u wilt. Niet stoer, berekenend, vaak voor de veilige weg kiezend.

Dat er bij ons dus nog nooit – in tegenstelling tot bij Ellis (sowieso knalt het de laatste tijd behoorlijk op OudersOnderling) – vuurwerk in huis kwam, heeft te maken met twee dingen. Argumenten die echt niet vergezocht zijn.

Risico
Enerzijds mijn portemonnee. Ik geef mijn zuurverdiende geld (gek genoeg nam ik met mijn werk juist wel risico, door bijvoorbeeld niet voor een veilige baan te kiezen, maar voor het ondernemerschap) liever uit aan andere dingen. Ik begrijp best dat jij vuurwerk afsteekt hoor. En ik kijk ook graag mee naar de kleurenpracht in de lucht.

Ten tweede: dat wezelachtige in mij. Of, om toch in het dierenrijk te blijven: ik ben geen rund. Voor mij geen risico van verminkte handen, voeten of gezichten door mijn toedoen. En vuur heeft me nooit aangetrokken (hoe niet-stoer het ook was in de contreien waar ik vandaan kom: ik rookte nooit).

Die vraag
Maar ja, wat doe ik nu ik kinderen heb? Want zonder twijfel komt ooit de vraag: “Pap, wanneer gaan wij vuurwerk kopen?” Die vraag moet wel van zoonlief komen, want dochter schrikt zich bij iedere knal een hoedje. Beide vinden ze het geweldig als we langs de fietsenzaak rijden die al ver voor oud en nieuw kenbaar maakt straks vuurwerk te gaan verkopen met alle toeters, bellen en vooral lichtjes die voorradig zijn. “Wauw!”

Maar ja, die vraag komt toch. Ik hoop dat ik zoon dan kan uitleggen hoe ik over vuurwerk denk. Dat hij er, als hij oud genoeg is (14? 15? 16?), zelf over mag beslissen of hij het koopt. Maar dat papa een stelregel heeft die hij al bijna 40 jaar volhoudt: geen geld uitgeven aan vuurwerk. Vuurwerk hoort erbij, dat vind ik ook. Maar ik laat het liever afsteken door iemand anders.

En jij?
Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe mijn collega-ouders over dit fenomeen denken. Of zijn ze ervaren rotjes? En de lezers van dit blog? Wanneer mag zoon/dochter vuurwerk kopen? Laat gerust een reactie achter hieronder.

Terwijl ik dit blogje tik, komen de eerste berichten over vuurwerk- en carbidschietslachtoffers al weer langs. Nee, ik hoop echt dat ik vol kan houden.

Reacties

reacties


2.326 views | Geschreven door

Over de auteur

Freelance tekstschrijver

Freelance tekstschrijver (onder de naam LetterLuck | tekst voor u). Maar bovenal man van Audrey en vader van Pim (2007) en Femke (2009). Mag op Ouders Onderling schrijven en adjunct-hoofdredacteur spelen. Vervult voor heel Content Collective de rol van eindredact(z)eur. Chronisch Gronings, maar al jaren wonend in prachtig Twente.