Zwemles, foto Elise van der Velde

Omdat wij onze kinderen een succesvoller leven gunnen dan dat van ons, steken we regelmatig de rivier over die ons scheidt van een beter postcodegebied. Bijvoorbeeld voor zwemles.

Wat was het genieten in het schattige schooltje aan de overkant. Met keurige ouders die zwijgend hun iPad aaiden in de wachtruimte. Soms lachten we tegelijkertijd hardop om de column van Youp maar verder was er – op het goedemorgen knikje na – geen interactie. Wel zo rustig. De kindertjes kleedden zich zonder morren aan en huppelden, zich verkneukelend over de hockeywedstrijd die komen ging, opgewekt richting bakfiets of SUV.

De school had alleen één nadeel. Hij was langzaam. Heel langzaam. Gemiddeld drie jaar over je A-diploma-langzaam. Dus kozen we bij mijn jongste voor de zwemschool om de hoek.

Waar in het oude schooltje een liefdevolle juf  zonder haast zes kindertjes naar de overkant zong – ‘Vóór, rond, sluit góed zo Jan-Willem!’ –  dirigeert de juf van Loes met schelle stem een klas van twaalf. De moeders praten zo mogelijk nog harder, voornamelijk over elkaars en andermans alimentatie perikelen. De clue mis ik steeds omdat ze dan net naar buiten gaan om te roken.

Op de eerste kijkdag zie ik hoe een jongetje Loes in haar gezicht spuugt. Ze begint te huilen. De jongen spuugt nog een keer. Loes huilt harder.
“Wat ís er Loes?” zegt de juf.
“Hij spuugt in mijn óóg!”
“Nou Dennis,” reageert de juf, “dat vindt niet iedereen leuk hè.”
“Dat vindt NIEMAND leuk!!!” wil ik roepen.
Maar omdat de moeder van Dennis naast me zit (en er een beetje eng uit ziet) hou ik me stil.

In de kleedkamer is Dennis om onduidelijke redenen woedend.
“Ik ben toch geen mongool?” roept hij naar z’n moeder.
“Als je dat nog één keer zegt, krijg je straf,” gilt ze. Ze ziet eruit alsof ze wel een sigaretje kan gebruiken.
“Wat is een mongool?” vraagt Loes.

Ik heb zin om met mijn dochter over mijn schouder de school uit te rennen. Terug naar de zingende juf en de zwijgende iPad ouders. Maar ik doe het niet. Want als Loes later groot is, is Dennis haar vervelende chef. Of haar pesterige collega. Hoe eerder ze aan de Dennissen van deze wereld went, hoe beter. Bovendien lijkt mij dit de ideale omgeving om zo snel mogelijk je A-diploma te willen halen.

Reacties

reacties


1.859 views | Geschreven door

2 reacties

  1. blogbarrel

    Superleuk geschreven. De kleinste dingen leveren soms de leukste stof op om over te schrijven.