MamDe meeste moeders vinden hun kind over het algemeen hartstikke lief, aandoenlijk en grappig. We maken niet voor niets honderden foto’s per week van ze: als ze zo zoet spelen met de blokken, vrolijk stampen in plassen, vredig slapen in de wagen of voor het eerst een drolletje achterlaten op een potje (in dat laatste geval zou ik willen dat moeders niet zo’n sterke drang hadden om alles massaal online te delen).
We zijn zo blij dat ze er zijn, die kinderen van ons. We lopen over van liefde en waardering voor ze.

Of dat andersom ook het geval is, vraag ik me wel eens af, op momenten dat ik als moeder op mijn tenen loop om zijne kleine majesteit het beste van het beste te bezorgen. En daar vervolgens alles behalve de gewenste reactie op krijg. Die momenten, waarop je kind lijkt te zeggen: ‘hartelijk NIET bedankt voor alle moeite‘, leggen we niet vast op foto. Maar ze zijn er wel. En bij ons thuis in de volgende vormen:

* Als je een uur in de keuken hebt gestaan om een zoutloze, gezonde aardappelprak te brouwen en je kind het vervolgens kokhalzend en huilend blijft uitspugen. Om uiteindelijk, met een gelukzalige glimlach, een potje Olvarit weg te werken.

* Als je languit tussen de auto’s op de grond ligt/omringd bent door duplobouwsels/onder de klei zit en je zoon doodleuk wegloopt om ergens anders zélf te gaan spelen. (En weer met z’n auto’s rond je been gaat hangen zodra je denkt even je laptop/telefoon te kunnen pakken).

* Als je zorgvuldig een prachtige speelgoedcollectie hebt aangelegd en je kind het liefst speelt met plastic autootjes van de Action. Of, in dezelfde categorie, als je iets aanschaft waar kindlief ergens anders zo lief mee speelde, en waar hij thuis vervolgens niet meer naar omkijkt.

* Als je dag en nacht poepluiers verschoont, troost en zorgt en je kind toch veel enthousiaster is als oma binnenkomt dan wanneer jij ‘m ophaalt bij de opvang.

* Als de consultatiebureauarts zorgwekkend over haar bril kijkt omdat je kind weigert te praten/lopen/rollen/spelen. En dat hij dan, eenmaal buiten, geen vijf seconden z’n mond houdt en rond rent als een volleerd dressuurpaard.

* Als je besluit het halve huis overhoop te halen om zwemluiers, zwemkleding, zwembandjes, luiers, handdoeken, schone kleding, shampoo en 20 cent voor het kluisje bij elkaar te sprokkelen en je kind, eenmaal in het zwembad, na twee minuten dolgraag weer naar huis wil.

Echt waar. Ze doen het erom. Die lieve, aandoenlijke, grappige kinderen van ons.

Reacties

reacties


2.129 views | Geschreven door