Een dagje dierentuin: je kind sloft jammerend van hok naar hok. Het hoogtepunt van de dag is het grind op de grond waar hij constant met een stok in roert. Soms is het weer-thuis-zijn nog het leukst van het dagje uit, los van het feit dat je bekaf bent en die avond nergens meer zin in hebt. Nooit meer een dagje uit is geen optie. Hieronder tips en overdenkingen om het dagje uit erin te houden.

Waarom een dagje uit?

eftelingIs er een reden om een dagje uit te gaan? ‘Het is vies weer, de kinderen zijn moe, ik ben overwerkt, de schoolvakantie is net afgelopen, maar ja – je moet toch wat met een vrije dag’, is een voorbeeld van een slechte reden. Als er een reden is, gaat het dan om de kinderen (bijvoorbeeld vanwege een verjaardag) of om het hele gezin (afwisseling, even uit de sleur)? Soms moet je je als ouder enigszins opofferen: als je kind mocht kiezen en het kiest de dierentuin, terwijl jij een hekel hebt aan al dat ongedierte, ga dan toch en pas je aan. Doe even of je de Dierenvriend zelve bent.

Wat een weer

Slecht weer hoeft niet per se te betekenen dat je geen buitenactiviteit kunt doen. Wij gingen vroeger elke herfst naar de Efteling. De bobslee deed het dan nooit door de regen, maar het was heerlijk rustig. Als je je erop kleedt, is een beetje regen en wind niet erg, en bij slechter weer zijn er bij sommige buitenattracties toch nog binnen leuke dingen te doen. Een wandeling op de hei met windkracht 9 en onweer is echter minder geschikt voor kinderen, tenzij het de onuitstaanbare kinderen van je broer zijn. Overigens vinden kinderen ‘vies weer’ vaak helemaal niet zo erg.

Subjectieve saaiheid

Misschien denk je dat je kind een museum of kasteel saai vindt. Maar alleen door uitproberen kom je er achter of dat ook echt zo is. Soms verrassen kinderen je. Ook zijn niet alle kastelen en musea hetzelfde: sommige zijn geschikter voor kinderen dan andere. Ten slotte ligt het ook aan het type kind, zijn stemming en jouw enthousiasme. Aan de andere kant kan iets dat voor jou saai klinkt voor een kind de hemel zijn. Bijvoorbeeld een wandeling door het park of een bezoek aan de speeltuin. Zeker kleine kinderen hebben maar weinig nodig om plezier te beleven.

Maar die stemming dan?

Wellicht de moeilijkste factor in de slagingskans zijn de nukken van kinderen – ze zijn vaak totaal onvoorspelbaar. Probeer zelf vrolijk en enthousiast te blijven, maak geen drama als dat niet nodig is: je kind hoeft niet per se die rare zeekomkommer in Burger’s Ocean te zien als jij die zo fantastisch vindt; als hij het speeltuintje het leukst vindt, laat hem daar dan gewoon spelen. Bedenk van tevoren of je kind misschien veel moet lopen – neem een buggy mee of draag hem desnoods als hij echt geen stap wil zetten. En als hij moppert, laat hem dan mopperen en denk bij jezelf: ik heb ook niet altijd zo’n goed humeur.

Over vier weken ga ik met mijn zoontje naar de Efteling. Een jaar geleden was het eerste wat hij na binnenkomst en een helse heenreis zei: ‘gaan we weer naar huis?’ Eens kijken hoe hij het dit jaar vindt. Spannend.

Reacties

reacties


3.782 views | Geschreven door

Over de auteur

Hallo! Ik ben in eerste instantie huisvader met twee kinderen (5 en 1). Verder ben ik Nederlands taalkundige met een eigen tekstbureau. Lezen, peinzen en de door mijzelf opgerichte wereldklassieker-leesclub zijn mijn grootste hobby's.