Als ik terugdenk aan de tijden die ik als kind beleefde bij mijn oma dan bekruipt me dat warme, gezellige en veilige gevoel. Wat was het leuk bij haar. Tenten bouwen in de woonkamer of tuin, onder haar bed tussen heel veel bolletjes wol kruipen. En later de urenlange gesprekken met een kopje thee bij haar aan tafel.

Zo graag zou ik onze dochters ook dat warme, gezellige en veilige gevoel dat voor mij bij een oma hoort, willen laten ervaren. Helaas is mijn moeder overleden toen de oudste twee maanden oud was en aan mijn man’s kant is helaas ook geen oma. Mijn moeder heeft gelukkig genoeg nagelaten waardoor beide dochters een heel positief beeld hebben van hoe een oma zou moeten zijn, en daar ben ik blij om.

Ook hebben ze het geluk een fantastische opa te hebben die zeker twee keer in de week bij ze komt spelen als wij aan het werk zijn. Ze hebben het dan heerlijk met opa, alles kan en mag en ze genieten samen volop. Nu zijn beide dochters aan het logeren bij opa. Ze gaan dan ook samen naar het graf van hun oma.IMG_1970
Ze komen er zelf mee dat ze daar graag naartoe willen en maken een tekening en zelfs een liefdesbrief om op het graf van hun oma te leggen. Zo zijn ze zich toch regelmatig bewust van het feit dat ze een oma hadden. Toen Merel pas slaapdronken tegen me aan lag vroeg ze me of ik later als ik oma zou zien zou willen zeggen dat ze zo blij was dat haar oma er geweest was.

Toch ben ik erg blij en dankbaar dat onze oudste dochter een vriendinnetje heeft met een super-oma. Deze oma is niet alleen een geweldige oma voor haar eigen kleinkinderen maar heeft haar hart en huis ook opengesteld voor onze dochters. Hierdoor kunnen ze ervaren hoe geweldig het is dat je ergens een plekje hebt waar er tijd voor je gemaakt wordt, waar je op en top het kind kunt zijn dat je bent en dat je het gezellig hebt, zoals het bij een super-oma moet zijn.

Of zoals Merel zegt: ‘Dat is wel lief van Sien hé, omdat mijn oma dood is mag ik haar oma een beetje lenen.’

Zulke super-oma’s en opa’s kleuren je jeugd en daar kun je als ouder niet tegenop!

Reacties

reacties


1.845 views | Geschreven door