Ons zoontje werd vijf, dus ons eerste eigen kinderfeestje kwam eraan. Door alle enge berichten van anderen waren we op het ergste voorbereid, maar het feestje bleek juist hartstikke leuk! Wat ging er goed?

Nou gebied de eerlijkheid mij te zeggen dat we ons goed hadden ingelezen op internet en goed hadden geluisterd naar andere ouders. Dat is dan ook meteen tip 1: door ervaringen van andere ouders te lezen/horen, zie je al snel op welke punten het vaak mis gaat en op welke punten goed. Overigens ligt een en ander ook aan het karakter van de jarige en de vriendjes; neem dat mee als je gaat vergelijken.

Tijd en massa

Kleuterfeestjes duren vaak te lang en soms zijn er teveel kinderen. Zie het als volgt: na zo’n twee uur is een deel van de kinderen uitgespeeld of hebben ze in elk geval niet meer de aandacht om mee te doen met het programma. Een extra uur flexibel zijn is meestal nog te doen (zie hieronder). Daarna komt het vooral neer op crisismanagement. Dat is voor de kinderen ook niet leuk. De bekende vuistregel: ‘aantal kinderen = leeftijd jarige + 1’ werkte in ons geval goed, maar dit kan wat afwijken.

Flexibiliteit en aandacht

Flexibiliteit is een vaak vergeten aandachtspunt, maar erg belangrijk voor het slagen, zo merkten wij. Houd je niet te sterk aan een strak programma vast en maak een programma waar ruimte is voor andere behoeften. Heb je bijvoorbeeld tijd voor vijf activiteiten, bedenk dan tien activiteiten die je, zonder verdere voorbereiding tijdens het feest, kunt doen. Blijkt een activiteit niet goed te vallen, stop er dan mee en schakel over naar iets anders. Al snel is duidelijk waar bij de kinderen het meeste behoefte aan is (bijvoorbeeld beweging of creativiteit). Daar kun je dan meteen op inspelen. Flexibiliteit houdt ook in dat de groep zich in tweeën kan splitsen, waarbij de ene groep activiteit a doet en de andere groep activiteit b (en ook ‘vrij spelen’ is een activiteit). Ten slotte merkten we dat bijna alle kinderen wel een momentje voor zichzelf wilden: laat ze zich dan gerust even afzonderen van de rest.

Kleuters vinden het nog niet erg als de ouders van de jarige zich actief mengen in het gebeuren.  Probeer als het kan met twee volwassenen het feestje te begeleiden; zo kan de een zorgen voor praktische zaken als eten en drinken, en kan de ander de kinderen begeleiden en aandacht geven. Als nodig kan zo ook een individueel (stout, droevig, poepend) kind de nodige zorg krijgen. Wij merkten dat de kinderen het ook echt leuk vonden als we meespeelden of de clown uithingen. Door actief mee te doen met de kinderen, heb je bovendien snel in de gaten wat wel en niet goed aanslaat.

Plaats en activiteiten

Het lijkt misschien makkelijk de kindermassa een binnenspeeltuin in te sturen of uren achter de tv te zetten, maar meestal blijkt dit averechts te werken: er is immers geen plaats voor flexibiliteit en aandacht. Een binnenspeeltuin kán werken als er meerdere ouders meegaan en ook daadwerkelijk meespelen en als alle kinderen zo’n drukke omgeving aankunnen. Ons programma zag er als volgt uit:

  • 14.30: taart en cadeautjes
  • aansluitend: spelletjes (nummer 1 hit: snoepmemory) en knutselen
  • 17.00: van tevoren gemaakte pannenkoeken eten en daarna naar huis

En een laatste tip: omdat we geen auto hebben, brachten en haalden de ouders zelf hun kinderen – dat scheelde ons veel stress!

Reacties

reacties


7.026 views | Geschreven door , eindredactie door