photo1-16Laatst tweette ik het volgende: ‘Die uren tussen 16.30 en 19.00, die mogen afgeschaft hoor. Dat gejánk.’ Alle drie de kinderen waren vervelend. De jongste van 3,5 huilde alleen maar, de middelste vroeg elke seconde wanneer ze haar fruit eindelijk kreeg (de appel in kleine stukjes en geen banaan hè, dat weet je toch mam) en de oudste was niet geheel zelfstandig zijn judopak aan het aantrekken omdat we over 10 minuten weg moesten, maar lekker aan het computeren.

Ik zal niet de discussie oprakelen waarom je wel of geen kinderen moet NEMEN en over de gevolgen van de keuze – ja die ja die JA – want dat moet iedereen lekker zelf weten. Ik kan wel de voor mij vijf voornaamste redenen opnoemen die mij bevestigen dat we er goed aan deden om te gaan voor één, twee en zelfs drie kinderen.

Kinderen & vijf redenen waarom het zo mooi is

  1. Kinderen & grapjes. Kinderen zijn extreem grappig en humor ontspant! Toen dochter L. (5) laatst een kadootje openmaakte en Hello Kitty aantrof, riep ze: ‘Oh Hello Kitty, die is heel goed in bed!’ Dat het Justin Bieber is en niet Justin Beaver, dat de rugbyspeler die ‘Beast’ genoemd wordt, geen ‘Beef’ heet en een joggingbroek geen ‘Johny broek’ is? Ik verzwijg het zo lang mogelijk en blijf intussen onder tafel schuiven van het lachen.
  2. Kinderen & liefde zijn onvoorwaardelijk en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Die armpjes om je nek als ze ’s ochtends hun warme lijfjes tegen je aandrukken is allemachtig prachtig. De ‘I love you’s’ zijn spontaan en oprecht en een lekker toetje, een ochtendwandeling, vaak niks bijzonders is voor zo’n spontane uiting genoeg. Is juíst genoeg zelfs.
  3. Kinderen & dat jezelf onbelangrijk bent. ‘Eva? Oh ben jíj de moeder van Bobbie en Lucie en Boris?’ Als je zwanger bent, gaat het nog over jou en je mooie buik en je kwaaltjes en hoe geweldig je er toch uitziet! Zodra de kinderen uit je buik zijn, gaat het over hen. Echte problemen zijn vanaf datzelfde moment de problemen van de kinderen. Als zij maar happy en gezond zijn. Toen de jongste in Amerika naar een nieuwe school ging en daar in drie dagen afgleed tot een zielig hoopje mens met rode eczeemoogjes, was er níks in mij dat dacht aan mij en mijn tijd. Ze moest daar weg, of we nou wel of geen nieuwe school zouden vinden.
  4. Kinderen & tijd. Tijd is schaars, tijd als je kinderen hebt is schaarser. Je gaat automatisch bewuster met die tijd om. Grote kans dat je plotseling op zoek gaat naar werk dat je echt drijft, misschien wel een carrièreswitch maakt. Het geldt ook voor mensen die energie vreten, die veeg je in een beweging aan de kant. Voorwaarts! Je hackt je leven met een doel en dat doel is zoveel mogelijk tijd met die kleine mensen doorbrengen.
  5. Kinderen & het hier en nu. Kinderen leven enkel in het hier en nu en je gaat er vanzelf in mee. Het kind in jezelf wordt wakker, je kunt ongegeneerd van glijbanen roetsjen, knutselen (of rollerskaten of verstoppertje spelen) en het Jeugdjournaal kijken (en daardoor prima meepraten met de andere volwassenen). Regelmatig sta ik stil bij dingen die ik al lang uit het oog verloren was. We verwonderen ons over wolken, schapen en hoe zacht kleine hondjes eigenlijk zijn. We leven in het moment en dat is goed. Sterker nog, ik zou dat best wat vaker kunnen doen.

 

Reacties

reacties


1.484 views | Geschreven door