Ssst! Hamster slaapt

Vol bewondering kijkt mijn dochter (7) naar een dansende Furby van een vriendin. Al maanden is ze aan het sparen voor een eigen exemplaar. En ja, ze zal goed voor hem zorgen. En nee, ze zal hem geen scheldwoorden leren. En die van haar kijkt vast niet zo duivels als de exemplaren die op Marktplaats staan.

Furby’s en Tamagotchi’s
Verantwoordelijkheid bijbrengen voor andere wezens is belangrijk. Maar om een of andere manier voel ik weinig empathie voor creaties als Furby’s en Tamagotchi’s. Ze mag wel een hamster zonder batterijen, eentje uit het echte Dierenrijk.

We vinden op marktplaats een Syrische goudhamster met lang Satijnen haar. Een soort levende Furby, die ze kan borstelen met een tandenborstel. De eigenaar heeft dertien babyhamsters in de aanbieding. De eerste hamster die mijn dochter wil, bijt haar meteen tot bloedens toe in haar vinger. We kiezen een andere Bijzonder Gele Goudhamster voor 10 euro.

Plastic roze hamstervilla
De hamster komt te wonen in een roze plastic hamstervilla van 25 euro (aanbieding). Een hamsterbal komt er ook voor 7 euro, maar valt in stukken. De villa sneuvelt na een eerste schoonmaakbeurt, waarna een tweede degelijke kooi wordt gekocht voor 35 euro. Op internet lees ik dat een hamster 12 kilometer per nacht loopt. Dus er komt ook een groot rad in de kooi voor 17 euro, zodat het beest geen rughernia krijgt.

Inmiddels is er dus 94 euro uitgegeven om het Hamster-project te realiseren (exclusief voer, zuiver katoen voor het nest en absorberende houtsnippers op de vloer). Ik denk aan vroeger, toen hamsters gewoon in een eenvoudig hokje werden gestopt. En we nog nooit gehoord hadden van hamsters met rughernia’s.

Hamster wil niet knuffelen
De nieuwe hamsterkooi heeft een soort plastic pijp, waar het beestje door heen kan kruipen. Leuk voor het uitzicht, zeggen ze. Maar sinds we de hamster hebben aangeschaft, blijft het diertje in de buis zitten. Zijn oogjes zijn dicht.

“Zit ie vast?” vraag ik mijn dochter.
“Ik krijg hem er niet uit”, zegt ze mokkend.
“Misschien wil hij er niet uit worden gehaald, misschien slaapt hij daar wel”, antwoord ik, wanneer ze de hamster wakker probeert te maken.
“Maar hij slaaaapt de hele tijd!”, roept ze wanhopig. “Hij wil helemaal niet spelen en knuffelen! Hij blijft alleen maar in die buis zitten. En ’s nachts zit ie de hele tijd te rennen. Ik word er gek van!”
“Maar lieverd, hamsters zijn nachtdieren. Die slapen overdag.”

De ogen van mijn dochter worden groot. Verbijsterd kijkt ze me aan. “Nachtdieren? Hamsters zijn nachtdieren? Wat heb ik nou aan nachtdieren? Dan slaap ik! Ik wil een dagdier!”

Op zulke momenten wil ik het liefst een Furby kopen. Eentje die ik stiekem zelf wat zinnen ga leren. Een Furby die urenlang blijft herhalen hoe belangrijk en waardevol natuur is, het milieu, Greenpeace, Wereld Natuur Fonds, Moeder Aarde. En vooral: die peperdure slapende rothamster.

Reacties

reacties


4.201 views | Geschreven door