kerstboomMet mijn fiets aan de hand loop ik langzaam naar huis. In het kinderzitje achterop staat de kerstboom, die ik net samen met mijn 3-jarige zoon heb uitgezocht.
We nemen een kleintje hoor, had ik van tevoren gewaarschuwd. Daar was zoon het uiteraard niet mee eens. “Ik wil een hele grote!”

Bij de kraam aangekomen wees hij gelukkig meteen een mooi, bescheiden boompje aan: “Die! Die heeeele grote wil ik!” Prima. Inpakken en meenemen. De kerstboomverkoper hees het boompje achterop mijn fiets en stopte mijn zoon nog een mooie dennentak in zijn handen. Daarmee loopt hij nu enthousiast de stoep te vegen: “Poets-poets! Ik maak aaaaalles schoon!”

Ineens stopt hij. Een man met een winkelwagentje komt ons tegemoet gelopen. Mijn zoon bekijkt hem met open mond. De dennentak valt uit zijn handen. Ik stop ook en houd mijn hart vast. De man die door mijn zoon wordt aangestaard, komt nauwelijks boven het winkelkarretje uit. Iemand met dwerggroei, of hoe zeg je dat netjes? Hij passeert ons.

Mijn zoon kijkt hem nog even aan en draait zich dan naar mij om. “Dat is een kleine meneer, hè mamma!” Koortsachtig zoek ik naar een passende reactie. Moet je een driejarige al vertellen dat hij niet hardop opmerkingen mag maken over andermans uiterlijk? Of ben ik dan te krampachtig? Mijn zoon wacht mijn antwoord niet af, maar gaat verder: “Het líjkt een kleine meneer, maar het ís een grote meneer!” Dan pakt hij zijn tak weer op en vervolgt vrolijk vegend zijn weg.

Kinderen kunnen je soms zo in verlegenheid brengen, hoor je vaak. Ik voel me vooral betrapt. Ik kijk naar mijn zoon die met zijn dennentak loopt te zwiepen en mompel: “Ja, het is een grote meneer. Dat heb je heel goed gezien.”

Reacties

reacties


1.477 views | Geschreven door