Met een jongste van veertien prijs ik mij op zaterdagmorgen gelukkig. Zijn hormonen dwingen hem tot veel slapen, liefst tot het begin van de middag. Daar genieten we van, ook vandaag.

Lang liggen

Vandaag blijf ik lang in bed liggen, misschien wel tot lunchtijd. Ik hoef niet te slapen. Ik wil een broodje. Een zachtgekookt eitje. Stevige koffie. Een krant met veel bijlages. Af en toe naar buiten staren en zien hoe de zon verschuift. Rust. Man zorgt voor de benodigdheden. We eten, drinken, lezen, schuiven tegen elkaar aan, rollen weer weg, laten de alledaagse dingen langzaam doordringen. Man wil naar de kapper, ik wil wat schrijven, het is prachtig weer. Hardlopen kan, maar dat kan morgen ook. Ik lees nog een bijlage, over eten, over boeken. Ik staar naar buiten.

Onrustig in bed

“Wat is dit heerlijk! Dat is anders geweest. Weet je nog?”, vraagt man. Ik begrijp de vraag. Ja, ik weet het nog. Een baby aan de borst in bed, twee peutertjes vechtend om een autootje onder ons bed, een kleuter die onbeheerst de volumeknop van de televisie bedient en man dwingt uit bed te stappen. Dat allemaal voor zeven uur ’s morgens.

“En weet je nog dat ik niet kon slapen?”, vraag ik. Gek moet man daarvan zijn geworden. Midden in de nacht ging ik uit bed om te controleren of de fiets van onze oudste er stond. Pas dan kon ik de slaap vatten. Dat herhaalde zich vaak. Nu ook de twee middelste zonen het regelmatig laat maken, heb ik het opgegeven. Ik slaap, vertrouw er op dat ze oud en wijs genoeg zijn en doe mijn best mijn opluchting te verbergen als ik ze de volgende dag weer zie.

Fok de rij. Ik ben hier

Nog even genieten, neem ik me voor en blader nog wat door de krant. In huis hoor ik wat geschuifel, de jongvolwassenen en pubers ontwaken. Ik niet, een uurtje extra slapen kan en ik sluit mijn ogen. Ik registreer het geluid van het badkamerslot. Hoor de ketel aanslaan als het douchewater begint te stromen. Probeer het geluid buiten te sluiten.

“Fok de rij! Wodka, ijs en chicks erbij. Ik ben hier” galmt het in de badkamer naast ons, voordat ik helemaal in slaap dommel. Voordat ik vergeet moeder te zijn van deze puber. Goedemorgen, lieverd.

 

 

 

Reacties

reacties


4.757 views | Geschreven door , eindredactie door