Mijn dochter maakt een scherpe analyse: een volwassen vrouw heeft de keuze uit ‘denkhaar’ of  ‘ik-heb-alle-tijd-haar’. Is ze nu al besmet met een stereotiep beeld van vrouwen?

Voor mijn dochter is lang haar, net als voor de meeste 10-jarige meisjes, de vanzelfsprekende haardracht. Elke ochtend is het een race tegen de klok, want ze wil de deur niet uit voordat alle klitten verdwenen zijn. Op het eerste gezicht een zinloze bezigheid: na een paar minuten zijn ze weer terug. Maar klitten groeien en voordat je het weet is een klein klitje uitgegroeid tot een solide vogelnest. Lang haar, dat kost tijd, weet zij.

Jij hebt denkhaar

“Dat zou je ook leuk staan,” zeg ik tegen mijn dochter. Ze heeft haar lange haar in een nonchalante staart en zoals ik haar nu zie, lijkt het een pittige bob. Het staat haar mooi, het zal haar heel wat tijd besparen en ik hoef mijn dochter niet meer zo achter de vodden te zitten als ze geen zin heeft om het te wassen: “Ja, je moet er ook crème in doen en goed borstelen daarna.”

“Dan,” zegt ze, ”heb ik ‘denkhaar,’ je hebt ook ‘ik-heb-alle-tijd-haar’.” Ze loopt een stukje heupwiegend door de kamer en schudt haar haren nonchalant naar achteren. Ze staat weer bij me en haalt haar handen door mijn haar. “Jij hebt denkhaar.” Ik kan uit haar blik niet opmaken of ze het mooi vindt.

Vrouwen van belangrijke mannen

Van vrouwen met ‘ik-heb-alle-tijd-haar’ heb je volgens mijn dochter twee soorten. “Je hebt beroemde mensen: fotomodellen en filmsterren en zo, die hebben lang haar. Het is hun beroep om mooi te zijn en zij hebben tijd om hun haren te wassen en te borstelen.”

Dan heb je nog de vrouwen-van-belangrijke-mannen, zoals die vrouw van Trump. “Heb je wel gezien wat voor haar zij heeft? ‘Ik-heb-alle-tijd-haar’! En kijk dan eens naar het haar van Hillary, zij heeft ‘denkhaar’, want zij wil president worden en dan moet je over veel dingen nadenken.” Ah, dat is mooi. Hillary is haar favoriet.

“Maar jij hebt nu ook ‘ik-heb-alle-tijd-haar’. Wil je dan niet liever denkhaar?” vraag ik mijn dochter. “Nee, want ik ben een kind en kinderen hebben lang haar.”

Slimme vrouwen hebben geen frivool kapsel

Vrouwen die veel in de publiciteit zijn, ontkomen er niet aan om stereotiepe opmerkingen over hun uiterlijk te krijgen. Ik wist niet dat mijn dochter hier ook al door beïnvloed is. In haar beeldvorming hebben slimme vrouwen niet een al te frivool kapsel. Ze heeft wel een punt. Ik ben gestopt mijn haar te verven, omdat ik geen zin meer heb om elke zes weken een ochtend bij de kapper te zitten. Het kost me te veel tijd. Tegelijkertijd vraag ik me af of ik er nu nog wel leuk genoeg uit zie. Alsof mannen van mijn leeftijd hun haar verven, omdat ze een beetje grijs worden.

Caitlin Morin trekt in haar boek ‘How to be a woman’  in elk geval de conclusie dat vrouwen hun tijd verspillen met haar verven, nagels lakken en geladderde panty’s vervangen. Mannen gebruiken die tijd om slimme dingen te bedenken. Heeft mijn dochter het toch goed gezien.

Reacties

reacties


4.050 views | Geschreven door