eshoorDaar zit ze dan. Mijn mooie dochter van vier jaar oud. Een grote koptelefoon op, haar ogen onzeker omhoog kijkend. Bij deze hoortest moet ze de woorden zeggen die ze via de koptelefoon hoort. Met een zacht stemmetje doet ze erg haar best. Ik zie aan alles dat ze het heel moeilijk vind.
Wat duurt die test lang, mijn arme meisje doet zo haar best en haar stem wordt steeds breekbaarder. Ze kijkt me onzeker aan en ik steek mijn duim omhoog en doe er een dikke knipoog bij. Gelukkig lijkt dit haar wat op te vrolijken.

Als de test eindelijk klaar is kunnen we door naar de KNO-arts. En ja ook volgens de test krijgt ze lang niet alles mee. Zelf wist ik dat natuurlijk al lang, maar gelukkig is het nu ook echt duidelijk. Ik merkte zelf dat ze niet zo goed hoorde doordat ze veel woorden net even anders uitspreekt. Een vensterbank is venstiebank en paprika is prapika en zo zijn er best veel woorden net niet goed. Maar waar ik vooral aan merkte dat er iets niet goed was met haar gehoor was haar volume. Ze praatte zo hard altijd, echt heel storend. Vooral in de ochtend kan ik daar zelf niet zo heel goed tegen. Ze babbelt vanaf ze wakker is tot ze gaat slapen. Echt de hele dag door. Dat is gezellig, maar af en toe wil je wel eens je eigen gedachtes horen en met een hard pratende dame van vier is dat echt volledig onmogelijk.

Maar nu, om beter te kunnen horen krijgt ze buisjes in haar oren. Omdat ze al eens eerder is geholpen aan haar neus en keelamandelen vindt ze dit een makkie. Hard babbelend loopt ze de operatiekamer in en ze heeft de grootste lol met het kapje op haar mond. Als ze weer wakker wordt moet ze eerst even spugen. Daarna is ze klaar. ‘Kan ik al naar huis?’ is haar eerste vraag. Ze moet eerst nog even een ijsje eten en dan mag ze naar huis. In de gang van het ziekenhuis zegt ze tegen me: ‘Nu kan ik wel beter horen, maar nog niet luisteren hoor, dat moet ik nog leren.’

Nu kunnen we samen aan het werk om van de venstiebank de vensterbank te maken, al hebben sommige van haar woorden wel wat. Ik denk dat bij ons de ventilator op de vensterbank altijd de venstiwaaier zal blijven.

Reacties

reacties


1.746 views | Geschreven door