Start traject diploma A: september 2012
Diploma behaald: 12 april 2014
Doorlooptijd: 19 maanden (gemiddeld: 16 maanden)
Bijzonderheden: hoge doorlooptijd, laag verzuim, geen klachten ontvangen.

Winstgevendheid derhalve bovengemiddeld.

4548709975_49b7ce73bf_o

Mijn zoon heeft vandaag zijn A-diploma gehaald. Ik was zo trots als een vader van een kind dat iets bereikt heeft met bijzonder veel moeite en inzet.

Want zo was het ook.

In het begin ging het allemaal vlotjes. Hij ontgroeide al heel snel het watervrij-maak-badje (want van het type ‘ik doe dit wel even’).

Die attitude liet hij na een maand of zes varen. Het ging toen ook stroef: er zat geen vooruitgang in, hij bleef maar water happen, omdat hij niet horizontaal zwom, maar met zijn benen diep in het water.

Hij had het ook niet erg getroffen qua groepje: te groot, te veel klierende jochies, en tot overmaat van ramp een badjuf zonder enig overwicht. Ik stond me in de tussentijd groen en geel te ergeren. Buiten, voor het raam, wel te verstaan, want in het kleine bad waren geen ouders aan de kant toegestaan.

Waarom werd hij niet wat meer begeleid, hielp niemand hem om zijn kikkervoeten te verbeteren?

Juffen en meesters aanspreken voor of na de les, dat mag niet; dan moet er gewisseld worden en hebben ze wel iets anders te doen. Ouders die de voortgang van hun kind willen bespreken, kunnen op dinsdagavond (om de twee weken) terecht bij het telefonisch spreekuur. Bij een callcenter-student die je kind nog nooit gezien heeft, dus.

Pas een paar maanden geleden zijn de groepen kleiner gemaakt en is er een nieuwe badmeester gekomen die niet alleen duidelijk de baas is, maar die ook kinderen helpt. Een-op-een. Sinds hij er is, doet mijn zoon zijn best, met het hoogtepuntje vandaag. Tenminste, voor zo ver ik het kon zien.

De zwemschool van mijn zoon is geen school; dat is een Diplomafabriek. Daar gaan kinderen in zonder diploma en ze komen eruit met diploma. In de tussentijd zijn de kinderen nummers, processen geoptimaliseerd en is communicatie in beton gegoten.

Waarom? Omdat ze niet anders hoeven. Wachtlijsten zijn overal lang (of worden lang gehouden), dus die aanwas komt toch wel. Zwemscholen zijn net een (semi-)overheidsinstelling zonder concurrentie, met dezelfde stroperigheid. Alleen maken ze dus wél winst. Waarom kinderen snel laten afzwemmen, als je ze ook een paar maanden langer in het programma kunt houden?

Overlopen naar de concurrent kunnen ze de komende maanden toch niet!

Voor het afzwemmen vandaag moesten we een half uur afreizen naar Eindhoven, want in Den Bosch heeft de zwemschool geen wedstrijdbad (er is wel een wedstrijdbad in de stad, maar daar heeft de zwemschool geen band mee). Gelukkig was hij er al gewend, want Eindhoven was de vaste uitwijkplek als het bad in Den Bosch niet open was.

Met carnaval bijvoorbeeld. Dat zit zo: het hoofdkantoor van de Diplomafabriek zit in Rotterdam, dus worden ook de schoolvakanties van de regio midden aangehouden. Dus gaan de zwemlessen met carnaval gewoon door, desnoods in een ander bad.

Stond in de voorwaarden, meneer!

Vandaag heeft de Diplomafabriek veel output geleverd (30 kinderen ongeveer). De tribune was zó klein, dat niet alle ouders iets hebben meegekregen van de prestaties van hun kind.

Klachten kunnen dinsdag over een week worden ingediend tijdens het telefonisch spreekuur.

Foto: Gerard Bierens via Creative Commons.

Reacties

reacties


2.006 views | Geschreven door