Voor mij is de keuken één van de belangrijkste ruimtes in huis. Niet alleen omdat ik van koken houd, maar ook omdat het een ontmoetingsplek is. Je eet er, kletst er, kookt er en brengt er heel wat uren door op een dag.

Vroeger was de keuken eigenlijk (bijna) altijd een afgescheiden ruimte. Minder gezellig, maar de deur kon dicht en op die manier hield je jonge kinderen makkelijker buiten de keuken. Wel zo veilig. Niet dat ik daarnaar terug wil. De moderne open keukens van nu, die geïntegreerd zijn in het huis, zijn natuurlijk veel gezelliger. En functioneler als je het mij vraagt. Met één nadeel: je kleine kinderen kunnen overal bij. Tijd om eens te checken hoe kindvriendelijk jouw keuken is?

Potten en pannen

Als je aan het koken bent, ben je nogal eens met meerdere dingen tegelijk bezig en heb je er misschien niet zo’n erg in dat je kind ook in de keuken ronddrentelt. Handig om in ieder geval zoveel mogelijk op de achterste pitten van je gasfornuis te koken. Zorg ervoor dat de handvatten van de pannen niet naar voren staan, zodat je kind er makkelijk bij kan, maar naar achteren. De oven is ook zoiets: die kan open en vaak wordt de glasplaat ook warm. Dit kun je oplossen door ofwel een oven met kinderslot te kopen of door de oven hoger te plaatsen, zodat je kind er simpelweg niet bij kan. Ook zijn er ovens waarvan de glasplaat niet warm wordt. Is je kind niet weg te slaan van het gasfornuis? Dan is het misschien een idee om een afschermrekje te plaatsen, zodat jij nog wel bij het gasfornuis kunt, maar je kind niet.

Achter slot en grendel

Gevaarlijke spullen zoals messen, lucifers, bestek etc. bewaar je natuurlijk in een la waar je kind niet bij kan. Heb je een kast met lades op kindhoogte, dan kun je misschien het beste een kinderslot plaatsen op die lades (kinderslotjes kun je bij elke doe-het-zelf-zaak kopen). Datzelfde geldt natuurlijk voor de kast (vaak onder de gootsteen) waar je je schoonmaakmiddelen opbergt.

De kraan

Ik kan me nog goed herinneren dat mijn zoon gefascineerd was door de kraan en die maar al te graag wilde onderzoeken. Wanneer komt er warm water uit en hoe warm wordt dat dan? Nou, heel warm dus. Zeker in moderne keukens waar je een speciale kraan voor kokend water hebt, is het oppassen geblazen. Sowieso handig om geen stoelen in de keuken te laten staan als jij er niet bent. Voordat je het weet heeft je kind de stoel naar de gootsteen gesleept en is hij met water aan het spelen. Verder kun je een handdoek om de kraan wikkelen of een temperatuurbegrenzer op je kraan zetten. Better safe than sorry, toch?!

Pas op, heet!

Er zijn nog meer dingen in de keuken die heet worden: de waterkoker, broodrooster, tosti-ijzers, frituurpannen. Plaats ze allemaal zo ver mogelijk naar achteren op het aanrecht, zodat je kind er niet al te makkelijk bij kan. Zorg ook dat snoeren (leuk om aan te trekken!) uit het zicht zijn en leeg de waterkoker als je water hebt gekookt.

Leren door te doen

Nu wil je natuurlijk ook niet dat je kinderen de keuken als een gevaarlijke plek gaan zien. Dat is ook helemaal niet nodig. Als je op bovenstaande punten let en verder je keuken eens met een kritische blik, en vanuit kinderperspectief, bekijkt; blijft je keuken een fijne plek waar je kunt ontspannen en samen kunt zijn. Ook kun je een keer samen eten maken. Door samen met je kind te koken, koekjes te bakken of boterhammen te smeren leert je kind spelenderwijs om te gaan met alles wat er in de keuken te vinden. Je kind snapt dan ook waarom het beter is om, bijvoorbeeld, niet aan de ovendeur te komen. En daarbij, wat is er leuker dan samen met je kind koken of koekjes bakken?

Hoe kindvriendelijk is jouw keuken? Heb jij nog handige tips & tricks? Deel ze hieronder!

 

photo credit: pc keuken hondje 1929 via photopin (license)

Reacties

reacties


5.240 views | Geschreven door