Wie zich brandt...Met lood in zijn schoenen sloft mijn zoon achter mij aan de buurtsuper binnen. Zijn blik is gericht op de grond voor hem. ‘Mogen wij de bedrijfsleider even spreken?’ vraag ik aan de jongen bij de kassa.

Zoon en ik wachten samen in stilte. Hij staart naar zijn schoenen. ‘Moet dit écht, mama? Wat moet ik dan zeggen?’ Even kijkt hij omhoog en ik zie opnieuw tranen opwellen. ‘Je moet de waarheid zeggen’, antwoord ik zo streng mogelijk. Hij begint zachtjes te huilen. De mensen in de rij kijken nieuwsgierig naar ons. Ondertussen speur ik de gangpaden af naar een, bij voorkeur streng uitziende, grote man.

‘Denk je dat hij boos wordt?’ Er klinkt angst door in zijn stem. ‘Ik weet het niet, jongen. Dat zal je zo vanzelf wel merken.’ Daar komt de kassier aanlopen, samen met een vrouw. Tot mijn spijt ziet zij er minder bedrijfsleiderig uit dan ik had gehoopt. ‘Waar kan ik u mee helpen?’ vraagt ze vriendelijk. Nog voor ik hem hoef aan te sporen, huilt Zoon in perfect Duits: ‘Ik heb iets meegenomen zonder te betalen!’

‘O, nee toch! Wat heb je meegenomen, jongeman?
Hij haalt het rolletje snoep tevoorschijn.
‘Hmm, ben je vergeten om het te betalen?’
Zoon schudt zijn hoofd en gaat nog harder huilen.
‘Dat is niet zo mooi. Eigenlijk moet ik nu de politie bellen.’
Zoon staart weer naar de grond. ‘Het spijt me’, zegt hij snikkend.
‘Kom je het nu betalen?’ vraagt ze met een schuine blik op mij.
Ook Zoon kijkt mij even verwachtingsvol aan. Ik schud mijn hoofd. ‘Hij komt het terugbrengen.’

De bedrijfsleider pakt het rolletje snoep van hem aan en slaat een arm om hem heen. ‘Ik vind het heel goed dat je het komt zeggen, dus ik zal deze keer de politie niet bellen. Je weet toch dat stelen niet mag? Dat moet je echt nooit meer doen hoor.’

Hij knikt weer en kijkt me met rode ogen aan. ‘Mogen we nu alsjeblieft gaan mama?’ Nog hevig nasnotterend schuifelt hij voor mij de winkel uit.
‘Danke!’ fluister ik tegen de bedrijfsleider. Ze lacht en geeft me een dikke Moeders-onder-elkaar-knipoog.

Reacties

reacties


2.700 views | Geschreven door