De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft de namenlijst met alle babynamen van 2015 gepubliceerd.  Liam en Emma waren de populairste namen, maar er zitten ook wat opmerkelijkere exemplaren tussen.

Naam kiezen

Zo moeilijk kan het toch niet zijn om een naam te verzinnen voor je kind? Geef gewoon een naam die je mooi vindt. Er zijn zo veel leuke namen! Oké, het is wel leuk als die een beetje bij de achternaam past. En geen gekke afkorting tot gevolg heeft. En geen rare betekenis heeft in een andere taal. En niet alleen leuk is voor een kind, maar ook voor een volwassene. En…
Hmmm, er blijken stiekem toch wel meer eisen aan een naam te zitten dan alleen ‘mooi’.

Heilige

Als je nog wat inspiratie op wilt doen: een paar dagen geleden werd de lijst met babynamen van 2015 bekend. Die lijsten zijn tegenwoordig een stuk creatiever dan lang geleden, want er zijn maar weinig namen die niet mogen. In tegenstelling tot vroeger, toen je alleen maar namen van heiligen mocht geven.

Pareltjes

Dat we die heiligen goed hebben losgelaten, blijkt wel uit de huidige namen die we onze kinderen hebben gegeven. De nieuwssites en weblogs buitelen over elkaar heen om lijstjes te maken van de vreemdste namen die erop staan. Ik scroll er gretig gniffelend doorheen en verbaas me vaak hardop over de pareltjes die ertussen zitten. Sommige namen lijken verzonnen te zijn door een zak scrabblesteentjes op het bureau van de gemeenteambtenaar te strooien.

Liefde

Tot ik me realiseer dat het hier gaat om echte kindjes. Hoe kan ik mijn kinderen leren dat het niet oké is om mensen uit te lachen, maar rol ik wel van mijn stoel van het lachen bij het hardop proberen uit te spreken van sommige namen? Dit zijn echte babyjongetjes en babymeisjes die, dat hoop ik dan toch, met liefde ontvangen zijn bij hun ouders. Met ouders die misschien net als ik ook een papiertje ergens hadden liggen met namen erop. Met ouders die vol trots de naam vastgelegd hebben bij het gemeentehuis.
Iedere naam is met liefde gekozen. Of je nou Jan of Jeanson-Markanthony heet.

Reacties

reacties


5.369 views | Geschreven door