Moddervrees: de angst dat je kind met vies weer niet buiten kan spelen en dat je kind dan direct ziek wordt. Maar ook dat je als ouder zelf nat en vies wordt. Wat kun je ertegen doen?
Niet naar buiten?
Toen ik kinderen kreeg, leek dat de uitgelezen kans om weer meer naar buiten te gaan. Ook ik geloof namelijk dat woorden als ‘kinderen’, ‘natuur’, ‘buiten’ en ‘gezond’ bij elkaar horen. Toch was ik bang dat mijn kind ziek zou worden, als het buiten koud en nat was. Als ik mezelf zover kreeg toch met hen naar buiten te gaan, bleek het steeds zo’n gedoe (jassen-dassen-schoenen-laarzen-mutsen-handschoenen-honger-dorst-vieze luier-duurt lang…).
Wel naar buiten
Nu kijk ik naar buiten, zie de pijpenstelen of miezers, en verzucht: ‘O nee, weer de hele dag binnen met de kinderen…’ Maar anders dan ikzelf en mijn oudste kind, vindt de jongste het gelukkig altijd heerlijk om te fietsen en buiten te zijn. ‘Jas aan! Jas aan!’ roept ze als we te lang binnen zitten. Ook doet mijn vrouw, als ze toevallig thuis is, minder moeilijk over vies weer. Ze gooit wat kleren over ze heen en is weg. Na een uur keert ze – wel enigszins uitgeput – terug, met de kinderen onder de modder. ‘Zo worden ze toch ziek!’’ roep ik dan uit, ‘en nu hebben we nóg meer was.’
Acht tips voor een geslaagd modderuitje
Uiteindelijk blijkt het toch vooral een kwestie van projectie: ík ben degene die niet houdt van vies weer –kinderen zijn daar minder gevoelig voor. Ik heb geleerd dat je vooral door een goede planning en voorbereiding geen moddervrees meer hoeft te hebben. Daarom enkele tips om moddervrees aan te pakken en het om te zetten in een leuk modderuitje:
- Neem vooraf de tijd om een locatie uit te zoeken, de route uit te stippelen en eventuele bustijden uit te zoeken.
- Neem de tijd om je kinderen warm aan te kleden (vis hiervoor gerust iets uit de wasmand): vest, jas, sjaal, laarzen, en als het echt koud is handschoenen en muts. Bij warm, nat weer volstaan uiteraard laarzen (of slippers of blote voeten).
- Doe ook zelf warme en niet te nette kleren aan – dat vermindert kans op projectie.
- Neem, als je verder weg gaat (zeker als je gaat fietsen of lopen) handdoeken en schone kleren (ook ondergoed!) mee. Zodat je de kinderen, nadat ze de poel in zijn gelopen of hebben gezwommen in de modder, meteen droge kleren aan kunt trekken.
- Neem een fleecedekentje mee om de kinderen tijdens het omkleden in warm te houden.
- Bedenk dat als je een eind moet fietsen met een kind voor- en/of achterop, jij moe en bezweet aankomt op de locatie, maar je kind dan juist verkleumd is en toe is aan rennen en stuiteren.
- Laat de kinderen los in het natte weer en/of de natte natuur, maar bedenk dat sommige poelen dieper zijn dan regenlaarsjes hoog. Blijf bij de kinderen als ze in diep water kunnen vallen of lopen (zie foto).
- Ga na de modderpret meteen weer naar huis of naar een authentieke herberg, om met warme chocolademelk met slagroom de kinderen (en jezelf) ook weer van binnen op te warmen.
En pas op: voor je het weet ga je het als zelf ook nog leuk vinden. Veel plezier!