Kinderen en alcoholKinderen en alcohol. Het blijft een boeiend onderwerp, omdat de kennis en daarmee ook de meningen door de jaren heen continu veranderen. Een slokje sterke drank zodat de baby beter slaapt mag dan een verhaal uit de oude doos zijn: begin een discussie over onder begeleiding thuis leren drinken en we zijn er nog niet over uitgesproken. Dat ontdekte Karin de Groot, presentatrice en moeder van drie, ook toen zij bij Knevel en van de Brink zat op 7 januari 2014. Want zij weet wel dat onder supervisie thuis kinderen laten drinken geen goed effect heeft.

Kleuter neemt een wijntje
Volgens de ‘Verkenning Jeugdgezondheid’ zijn jongeren in Nederland de afgelopen tien jaar in het algemeen minder gaan drinken maar is het aantal opnamen op de spoedeisende hulpafdeling vanwege extreem drankgebruik juist toegenomen. Recent onderzoek laat zien dat kinderen van vier tot zes jaar sneller geneigd zijn voor een wijntje te kiezen, als hun moeder ook wijn drinkt. De rol van de moeder is op latere leeftijd minder relevant, en dan is het alcoholgebruik van de vader meer voorspellend voor het drinkgedrag van adolescenten.

Vroeger
Kijkend naar mijn tweejarige dochter, vraag ik me af welke regels ik zelf zal stellen en welk voorbeeld ik geef. Zij zal niet anders weten dat alcohol pas vanaf achttien jaar mag worden gekocht. Ik hoop in ieder geval dat ik het argument ‘Maar vroeger’ of ‘Toen ik zo oud was’ niet zal gebruiken. Andere tijden moeten nou eenmaal in die context begrepen worden. Toen ik zestien was, rookte ik in de trein maar dat kan ik toch echt niet meer uitleggen aan iemand die nu zestien is. Dat strengere regels van ouders een positief effect hebben op kinderen, heeft mij wel aan het denken gezet. Het thuis onder supervisie laten drinken leek mij eerst zo slecht nog niet, maar die mening zal ik, onder het genot van een goed glas whisky, toch eens moeten herzien.

Reacties

reacties


5.790 views | Geschreven door