Hoe vaak gebeurt het dat mensen bevriend blijven met hun ex? Is het mogelijk om na een scheiding goede vrienden te zijn? Of is het in de praktijk vaak doen alsof?
Verstandig?
Is het verstandig om vrienden te blijven met je ex? Als er kinderen in het spel zijn, lijkt dat een goed idee, maar veel experts raden juist aan om – vooral in het begin – afstand te nemen en elkaar los te laten. Zo verwerk je beide de scheiding zonder continu met elkaar, en het verleden, geconfronteerd te worden. Later is het wellicht wel weer mogelijk om naar elkaar toe te groeien en misschien zelfs vrienden te worden. Maar probeer vooral geen vrienden te blijven in de hoop dat het op die manier nog ooit goed komt. Als er kinderen zijn, zorg dan alleen voor het contact dat echt nodig is en houdt de gesprekken alleen bij de kinderen.
Tips voor vriendschap
Willen jullie beiden toch graag vrienden blijven? Dan kunnen deze vier tips die je helpen.
Soepele scheiding
Ben je het erover eens dat je na de scheiding graag vrienden blijft, dan is de scheiding de grote test. Zorg ervoor dat de scheiding zo soepel en vriendschappelijk mogelijk verloopt. Als dit in het begin niet makkelijk is, kun je kiezen voor bemiddeling. Kunnen jullie het wel in goed overleg, dan is een online scheiding wellicht een goede optie. Dit is niet alleen goedkoper, het gaat ook veel sneller. Dat maakt de kans op grote conflicten kleiner.
Verwerk apart
Zorg dat je eerst zelf de scheiding verwerkt. Houd hiervoor afstand van elkaar, anders lukt het niet om echt los te komen. Je moet leren zonder elkaar te zijn en een eigen leven op te bouwen. Daarna kan je overwegen of je ex als een gewone vriend in dat nieuwe leven past. Deze ontwikkelingen gaan niet over één nacht ijs. Uit onderzoek blijkt dat bij maar liefst 67 procent van de vrouwen en 56 procent van de mannen in de eerste twee jaar na de scheiding sprake is van vijandig contact. Bij koppels die het langst getrouwd zijn geweest is er meer sprake van vijandigheid. Maar er is licht aan het einde van de tunnel: deze percentages bedragen drie tot tien jaar na de scheiding nog maar 29 procent onder de vrouwen en 26 procent onder de mannen.
Accepteer grenzen
Na de scheiding doorloop je een aantal fases zoals de actieve reorganisatie van je leven en de persoonlijke groei fase. In deze periodes ga je opnieuw opzoek naar jezelf en ontdek je je nieuwe grenzen. Dit geldt voor jou, maar ook voor je partner. Er gelden nu dus nieuwe grenzen voor jullie vriendschappelijke relatie. Word niet jaloers als je ex een nieuwe relatie krijgt, koester geen wrok en weersta iedere verleiding om weer nader tot elkaar te komen.
Geen seks
Ook al is dit heel vertrouwd, doe het niet! Het kan misschien weer extra spannend zijn, omdat het ‘niet mag’, maar uiteindelijk doe je elkaar tekort. Echt loslaten wordt hierdoor moeilijker en het kan een nieuwe relatie serieus in de weg staan. Daarnaast zoeken vrouwen vaker iets achter seks: ‘Vrouwen hechten aan seks meer emotioneel belang’, aldus relatiethearpeute Hilde Toelen. Dit is een van de belangrijkste regels als je een vriendschap wilt behouden met je ex. Zodra je die grens weer passeert, ga je over op een te intieme relatie voor een goede vriendschap.
Scheiden is een lastig proces en helemaal zonder kleerscheuren komt bijna niemand er van af. Maar je kunt je wel voornemen om er zo goed mee om te gaan. Uiteindelijk scheid je van iemand waarvan je op enig moment hield (en misschien nog steeds wel) en is het een poging waard om elkaar niet te beschadigen.