Gastblog van Carla Nent, moeder van twee bijna-pubers (10,5 en 9 jaar)

Brochures open dagHij begint er zelf over in de kerstvakantie. ‘Heb je de open dagen van de middelbare scholen op de kalender gezet mam? Ik wil wel gaan kijken hoor!’ Met mijn zoon heb ik soms heerlijke moeder-zoon gesprekjes. Aan de onderwerpen die hij de laatste tijd aansnijdt merk ik dat hij richting de pubertijd gaat. Zo ziet hij het al wel zitten om naar ‘de middelbare’ te gaan. Hij weet zelfs ook al naar welke school hij wil. Ik ben positief verrast over zijn voortvarendheid.

We bekijken samen een voorlichtingsfilmpje van de school op de website. ‘Vet’, reageert hij. Ik zie dat er behoorlijk veel aandacht is voor kunst en cultuur op deze school. Maar wordt onze zoon eigenlijk wel blij van twee uur drama en muziek in de week? Hij is niet zo’n podiumbeest.

Waar focussen andere scholen eigenlijk op? Ik heb geen idee en surf naar sites van andere scholen terwijl ik mijn zoon erbij probeer te betrekken. Maar die haakt af. Op de sites vliegen slogans voorbij als: ‘Haal eruit wat er in zit’, ‘Een school die ertoe doet!’ en ‘Verbaas jezelf’. De verhalen achter deze scholen lijken allemaal wel oké. Het duizelt me en ook ik haak af.

Twee maanden later hebben alle middelbare scholen open dag. Om toch drie scholen op een dag te kunnen bezoeken staan we al rond 10.00 uur bij de eerste school op de stoep. Vader en zusje gaan ook mee. Een hele happening. Gek genoeg voel ik me een beetje zenuwachtig. In een flits schiet mijn eigen middelbare school voorbij.

Bij de ingang staat een rij met behulpzame leerlingen klaar. Of we een gids willen. Kay, brugpieper en slechts een halve kop groter dan zoon, leidt ons rond. Vol overtuiging en enthousiasme laat hij ons de lokalen en activiteiten zien. Hij wijst op de nummers boven de lokalen. ‘Het lijkt allemaal moeilijk te vinden, maar dat went heel snel’, stelt hij onze zoon gerust. Die lacht opgelucht en lijkt de rondleiding spannend maar vooral leuk te vinden.

Drie scholen later ploffen we, moe van alle indrukken, thuis neer op de bank. ‘En?’, vraag ik. ‘Welke school vond je de leukste?’ .‘Nou, ik vond het wel heel erg stom dat jij in die kantine mijn chocomel omgooide, echt stom!’ Die had ik niet zien aankomen… Maar uiteraard is het ‘niet cool’ (lees: je schamen) als je moeder dit overkomt in een volle kantine!

Uiteindelijk kwam er toch een top 3 van de scholen uit deze dag tevoorschijn. Gelukkig kunnen we er nog een jaartje over nadenken. Mijn zoon staat op en geeft me een zoen. ‘Doei mam, zie je morgen!’ O ja, hij ging bij een vriendje logeren. Ik kijk hem na. Daar gaat ie op z’n fiets met tas en mobiel. En ja, ‘Ik verbaas mezelf’ dat ik al zo’n grote, zelfstandige zoon heb!

Reacties

reacties


2.225 views | Geschreven door

Over de auteur

Oprichter van OudersOnderling en journalist, tekstschrijver en redacteur bij De Schrijfzolder. Analyseert boodschappenbriefjes en verzamelt slechte slogans. Zoon en dochter. Afwijking: pareidolia.