Handig voor het vervoer van judoberen

Slagschip-fiets: handig voor het vervoeren van judoberen.

Een tijdje terug vroeg medeblogger Eva Lebens of ze mij mocht interviewen voor haar nieuwe blog Rootines.com. Over routines, dagelijkse rituelen; de dingen die onopgemerkt voorbijgaan en tegelijkertijd erg waardevol zijn. Ze had al zes vriendinnen geïnterviewd en hun verhalen waren allemaal even prachtig en liefdevol.

Ik reageerde spontaan dat ik het een prachtig project vind, maar dat ik niet weet of ik een goede interviewkandidaat ben. Natuurlijk ben ik meteen gaan nadenken over onze dagelijkse rituelen, maar ik kon niets sprankelends bedenken. Een dag later weet ik wel beter: natuurlijk zijn er dagelijkse routines die uniek zijn. Of waar je in ieder geval een mooi verhaal over kunt vertellen. In mijn geval is het fietsen, iets wat wij dagelijks doen met z’n vieren. Van en naar school bijvoorbeeld.

Eva en ik skypen een krap uurtje en ze stelt me vele vragen. Tijdens het gesprek kom ik er al snel achter dat routines nou juist díe dingen zijn waarvan je niet doorhebt dat het een ritueel is. Zo vertel ik bijvoorbeeld dat wij iedere vrijdag zelfgebakken friet eten. Terwijl ik het zeg realiseer ik me dat dit helemaal niet zo vanzelfsprekend is als het voor mij lijkt. Ik bedenk me dat ik deze ‘traditie’ van huis uit heb meegenomen, daar aten we op vrijdag ook altijd friet.

We praten een tijdje door over het ontstaan en doorgeven van tradities, rituelen en routines en ik raak alsmaar enthousiaster over het project. Vaak ben je geneigd vooral aandacht te hebben voor de grootse gebeurtenissen in je leven, of in de opvoeding van je kinderen. Wat is het mooi om eens uitgebreid stil te staan bij de dagelijkse dingetjes. Zoals fietsen naar school. Het is bij ons een vanzelfsprekendheid, iets wat erbij hoort, iets wat moet. Maar door het gesprek met Eva weet ik nu hoezeer ik die momenten koester. En hoe ik later met plezier en misschien zelfs weemoed zal terugdenken aan die keren op de fiets. Hoe we samen slaperig aan de dag begonnen, of enthousiast de dag doornamen met alles wat er is gebeurd.

Mijn kinderen vertellen op de fiets vaak over allerlei kleine voorvallen en onbenullige belevenissen, in mijn ogen niet relevant. Terwijl dat nou juist de dingen zijn die je je later herinnert. De kleine dingen, de kostbare momenten. Mooi om dat nu eens goed vast te leggen. Voor later.

Het verhaal van Eva over mijn fietsroutine lees je hier. En nu ben ik wel benieuwd: welke routines of dagelijkse rituelen hebben jullie?

Reacties

reacties


1.770 views | Geschreven door