treinenWij hebben geen auto en veel van onze vrienden en familie wonen niet dichtbij. We reizen dus veel met de trein. Maar hoe lastig het reizen met kleine kinderen soms ook is of lijkt, met wat tips gebaseerd op eigen ervaringen hoop ik dat ik het voor andere ouders ook aangenamer kan maken.

Voorbereiding

Het klinkt als een inkopper, maar: plan je treinreis goed. Kijk op www.ns.nl of er geen werkzaamheden of storingen zijn. Duurt de reis dan (te) lang, moet je (te) vaak overstappen of is een deel van de reis vervangen door een bus, dan kun je:

  • de reis gewoon niet maken (dat bezoek aan oom Gerard in Leeuwarden kan vast ook een andere keer);
  • je reismethode aanpassen (toch maar die Greenwheels pakken of carpoolen);
  • je nóg beter voorbereiden (extra rantsoen en luiers en speelgoed, en toch maar de buggy of draagdoek in plaats van de kinderwagen).

Een fijn object om die bergen kinderbagage in mee te nemen is een trekkersrugzak. Beperk het aantal kilo’s door niet alles mee te willen nemen. Maar neem natuurlijk wel dát mee wat voor jouw kind het belangrijkste is. Ons spugende kind had wel extra kleren en doekjes nodig, maar geen extra speelgoed. Zie hier één van de vele voorbeelden van paklijsten op internet.

Ook overstapproblemen zijn grotendeels te voorkomen door goede voorbereiding:

  • Reis je met een kinderwagen, onderzoek dan vooraf of er een lift op het overstapstation is. Balanceren op trappen met een kinderwagen in je armen is minder fijn. En moet je toch trappen lopen, aarzel dan niet om medestationgangers om hulp te vragen.
  • Als er een lift aanwezig is, ga er dan niet vanuit dat je zoefzoef van trein 1 bij trein 2 bent. Liften kunnen kapot zijn. Of bezet door hordes fietsen. Plan daarom altijd een ruime overstap in. Neem desnoods een trein later.

Instappen

Kom niet te laat op het perron aan, zodat je je moet haasten. Een klein kind kent het begrip ‘opschieten’ immer nog niet! Let op het perron op de volgende punten:

  • Die kinderwagen zweeft niet vanzelf het trapje van de trein op. En op een hernia zit je ook niet te wachten. Vraag gewoon een medepassagier om te helpen – alleen zuchten en hopeloos kijken is voor veel medereizigers niet genoeg om hulp aan te bieden.
  • De deurtjes tussen de coupés zijn in veel treinen te smal voor een kinderwagen. Bedenk dus: de plek waar je instapt is vaak de plek waar je (kinderwagen) die treinreis blijft. Bij de wc is handig als je kind in zindelijkheidstraining zit. Een fietscoupé is handig vanwege de ruimte voor de kinderwagen. Een tussenstuk met echte stoelen is lekker comfortabel.

In de trein
Het verpozen in de trein zelf is afhankelijk van het karakter en de leeftijd van je kind. Sommige kinderen zijn snel tevreden en staren de hele reis naar buiten. Anderen willen alleen maar lopen, zeker als ze dat net kunnen. Ik beperk me hier tot drie tips:

  • Geef je borstvoeding? Schaam je dan niet en geef ook in de trein gewoon borstvoeding. Eventueel kun je een wat meer verborgen hoekje opzoeken of je wat verschuilen achter een kledingstuk als je dat zelf fijner vindt, maar maak het jezelf niet moeilijk. Heb geen boodschap aan mensen die gechoqueerd zijn door borstvoeding – dat is echt hún probleem.
  • Het is normaal dat kinderen geluid maken. Meer dan hun lawaai op een realistische wijze proberen in te tomen, kun je niet. Daarbij is een treinreis een mooie gelegenheid voor je kind om lekker te socializen en zijn enthousiasme over de reis te kunnen uiten. Kies daarom in ieder geval geen stiltecoupé om je kroost in onder te brengen.
  • Is je kind net bezig zindelijk te worden? Neem dan een potje mee (trein-wc’s zijn niet echt geschikt voor minibilletjes). Maak je niet druk om de reacties van andere passagiers. Vraag ruim voor het einde van de reis (of overstap) of je kind naar de wc moet of zet hem gewoon op het potje. Een plaats dicht bij de wc is handig voor als je opeens de kreet ‘ik moet plassen!’ hoort. Ons kind zal niet de enige zijn bij wie dat eigenlijk betekende ‘over een halve minuut ga ik plassen, hoe dan ook!’

Goede reis!

Reacties

reacties


8.960 views | Geschreven door

Over de auteur

Hallo! Ik ben in eerste instantie huisvader met twee kinderen (5 en 1). Verder ben ik Nederlands taalkundige met een eigen tekstbureau. Lezen, peinzen en de door mijzelf opgerichte wereldklassieker-leesclub zijn mijn grootste hobby's.