Baby kijkt tv In het eerste jaar van mijn dochter hebben we de televisie bewust vermeden. Er is genoeg om te ontdekken en samen spelen is tenslotte veel leuker. Maar wanneer ze eenmaal de magie van die bewegende beelden heeft ontdekt, groeit ook de interesse.

Eerst was er de interesse voor de afstandsbediening. Ze schreeuwde dan “Tiesie!” en pakte hem vrolijk op. Dat het een besturingsmechanisme is lijkt interessanter dan de televisie zelf, want na 5 minuten kijkt ze niet naar het televisiescherm, maar wil ze liever de afstandsbediening vasthouden. Maar na wat oefening met Sesamstraat lijkt ze in haar veertiende maand al steeds meer gewend om langer televisie te kijken.

Er is veel onderzoek gedaan naar de educatieve pogingen van Sesamstraat. Zo lees ik dat het met name effectief is in de leeftijd van twee tot vier jaar. Als je dan ook nog leest dat ze een groter vocabulaire krijgen door Sesamstraat en er beter door leren lezen, ben je als ouder toch helemaal overtuigd!

SesamstraatMaar dan lees je weer dat televisie slecht is voor de ontwikkeling, motorische intelligentie en de kans op overgewicht op latere leeftijd vergroot. Inmiddels heb ik zelf de volgende theorie ontwikkeld: televisie is alleen geestdodend, als je geest niet aan het werk wordt gezet. Dus wanneer je als volwassene een programma kijkt en het een week later niet meer weet, dan was het niet stimulerend voor de hersenen. Wanneer je met je kind televisie kijkt en ook bespreekt wat er is te zien, dan zorg je ervoor dat de inhoud gaat leven en ervan wordt geleerd. Dit idee spreekt mij erg aan. Op eenzelfde manier zie ik de meerwaarde van tablets voor kinderen. Het is niet mogelijk om stil te zitten en te kijken, maar je moet zelf actief iets doen om een verhaal te creëren.

De televisie beperk ik nog maar even tot Sesamstraat en ik probeer zoveel mogelijk te bespreken wat er gebeurt. De gemiddelde Sesamstraatkijker is 49 jaar, dus gelukkig mag ik er nog even van genieten.

Reacties

reacties


2.843 views | Geschreven door

één antwoord

  1. marjolijnhovius

    Ik kijk ook met plezier mee naar Sesamstraat! Ik zou het liefst de ‘Sesamstraat-test’ hanteren en de kinderen alleen laten kijken naar programma’s die ik ook leuk vind. Want kinderprogramma’s die alleen maar voor kinderen leuk zijn, daar word ik heel verdrietig van… Geldt trouwens ook voor muziek, boeken etc. Maar inmiddels ben ik er wel makkelijker in geworden. Kinderen hebben recht op hun eigen ‘wansmaak’, dus mag dochter inmiddels wel naar K3 kijken. Waarbij uiteraard ‘geniet maar kijk met mate’ wel blijft gelden. En bij voorkeur als ik niet hoef mee te genieten!