Al vanaf de geboorte begin je met loslaten van je kind, zeggen ze, en dat proces blijft maar doorgaan tot ze op eigen benen staan. Maar de laatste fase duurt tegenwoordig wel erg lang.

Knuistjes

Dat moment dat je je baby voor het eerst achterlaat bij een wildvreemde om te gaan werken. Later, als ze naar de kleuterklas gaan, of zelfstandig naar het buurmeisje lopen om te gaan spelen. Die keer dat je stiekem achter je kind aanloopt als het, geld in de klamme knuistjes geklemd, voor het eerst alleen een boodschap gaat doen voor mama. Wie kreeg er geen brok in de keel?

Maar het is niet alleen moeilijk voor de ouders; soms vinden de kinderen het zelf ook doodeng. Mijn tienjarige dochter is niet zo’n held. Meestal moet ik haar een beetje ‘pushen’ om alleen iets te ondernemen. Ze vindt het wel zo gezellig met mama erbij, en dat maakt het nog moeilijker voor mij om haar los te laten. Kan ik haar echt niet tot haar dertigste fijn bij me in de buurt houden?

Chez les parents

Het is tegenwoordig toch de trend om je kinderen zo lang mogelijk in huis te houden? Weinig starterswoningen aan de ene, en een steeds kleiner wordende generatiekloof tussen ouders en kinderen aan de andere kant, zorgen ervoor dat de gemiddelde leeftijd waarop ze uitvliegen flink gestegen is. Lekker sparen in hotel ‘Chez les parents’.

Wijn als gezelschap

Ikzelf kon op mijn achttiende niet wachten om uit huis te gaan. Ik ging expres studeren in een andere stad, om wel ‘op kamers’ te moeten gaan. Ik was er klaar voor om zelf te bepalen wat ik deed en hoe ik het deed, vond ik. Dat dat in de praktijk best wel eens tegenviel, was een harde (maar goede) les.

Ik herinner mij mijn eerste verjaardag op kamers. Ik had nog geen telefoonaansluiting (tja, lang geleden dus…) en om twaalf uur ‘s nachts liep ik naar de dichtstbijzijnde telefooncel om mijn ouders te feliciteren met hun dochter. Ze namen niet op; ze sliepen al en hadden helemaal niet aan mijn verjaardag gedacht. Een fles wijn was die nacht mijn droefgeestige gezelschap…

Gezellig

Gelukkig duurt het nog even voor mijn dochter gaat studeren. Toch fantaseer ik er al over. Wij wonen in een stad met heel veel studiemogelijkheden, dus het ligt voor de hand dat ze na haar achttiende nog een tijdje thuis blijft wonen. Het lijkt me alleen maar gezellig als zij en haar vrienden hier rondhangen, wijntjes drinken en mee-eten (of ik met hen).

Aanwaaien

Maar zou het goed voor ze zijn om zo lang bij ons te blijven wonen? Zouden ze dan geen harde (maar goede) levenslessen missen? Zouden ze denken dat alles ze aan komt waaien in het leven, zolang mama thuis de meeste rimpels gladstrijkt? Leer je er niet ongelofelijk veel van om op jezelf teruggeworpen te worden en verkrijg je daar niet juist veel zelfvertrouwen door? Ik pieker nog even door. Gelukkig heb ik nog een paar jaar.

Reacties

reacties


2.518 views | Geschreven door , eindredactie door