count_von_countHij is net 6 en niet heel erg gefocust.

Dat heeft niks met ADHD te maken, maar met een gezond overschot aan interesse in alles om zich heen. Als hij zich moet uit- of aankleden, tanden poetsen, plassen, opruimen of de tafel dekken, dan komt er altijd wel een vlinder langs die zijn aandacht afleidt.

Zijn moeder is een stuk beter pedagogisch onderlegd dan ik. Zij heeft de sleutel gevonden om door te dringen tot de schatkamer die ‘focus’ heet. En die heet: tellen. Geef hem een doel (‘binnen 30 tellen moet je uitgekleed zijn’), tel af en hij gaat als de brandweer.

Sterker nog: zelfs zonder harde targets maakt tellen iets bij hem los waardoor hij zijn best gaat doen.

Dat gaat zo.

Hij kleedt zich uit, maar wordt afgeleid. Ik begin te tellen. Hij: ‘binnen hoeveel tellen moet ik uitgekleed zijn?’ Ik: ‘Zo snel mogelijk.’

Tellen is bij ons een slim trucje geworden om problemen op te lossen. En dat geldt niet alleen voor hem. Twee voorbeelden.

Huisarts

Een paar weken geleden viel ons meisje (bijna 4) van de onderste treden van de trap. Ze bleef huilen om pijn aan haar arm, dus mama met haar naar de huisarts. Gelukkig niks gebroken, wel even rustig aandoen.

Begin deze week: bij het consultatiebureau constateren ze een knobbeltje heeft op haar sleutelbeen. Wél gebroken geweest, dus.

Voetballen

In een Vinex-wijk hoef je maar de deur uit te lopen om vriendjes en vriendinnetjes, voetbalveldjes of speeltuinen tegen te komen. Dat is bij ons iets anders: in ons ‘blok’ zijn er weinig kinderen, de meesten komen op zondag langs bij opa en oma. Onze huizen zijn gebouwd in 1966, veel oorspronkelijke bewoners wonen er nog steeds. Speelveldjes zijn er amper en te ver weg om kleine kinderen zelf naar toe te laten gaan.

Vandaag lag er een briefje in de bus: het bestuur van de buurtvereniging heeft besloten dat er niet meer gevoetbald mag worden in de brandgangen. Het geeft te veel herrie.

Focussen, Freek. Eerst tot tien tellen.

Reacties

reacties


2.612 views | Geschreven door

4 reacties

 1. Johan Koning

  Oh, wat weer herkenbaar, dat ‘afwezig zijn’. Maar tellen werkt bij ons juist averechts. Tenminste: wij doen het in sommige gevallen tot drie. Vinden zowel zoon- als dochterlief niet leuk. Misschien wat langer rekken, dank voor de tip 😉
  Die eerste zin van alinea 2 is hier trouwens ook van toepassing…

 2. Freek Janssen

  Toch fijn dat ze niet helemáál hetzelfde zijn :). Als we gaan tellen, gebeurt er iets in zijn hoofd. Serieuze blik in de ogen, fanatisme. Nu nog uitvogelen hoe hij zelf die knop kan omzetten…

  • Johan Koning

   Ja, d’r gebeurt ook iets in zijn hoofd: hij gaat de druk voelen en wordt boos. Is nie goed nie. Driftkikkerig soms, gelijk z’n vader af en toe.
   Hier werkt meestal het principe van heel rustig uitleggen. Maar ja, dan komt zin 1 van alinea 2 weer naar voren 😉 #hardaanhetleren

 3. Jan Kind

  Ja, erg herkenbaar. Zelf ook een zoontje en soms moet hij ook even tellen. Dat betekend dat hij dan op de gang moet wachten, net zoveel minuten als dat hij oud is. Als hij dan is afgekoeld kan hij er weer bij komen.