ei2_0.jpg.crop_display‘Mam, ik zag laatst een boekje (NRC de week) met twee kussende mevrouwen.’ Ik zit met de drie kinderen in de auto en dochter Lucie (5) zegt het samenzweerderig.
‘Echt Lucie, vrouwen? Waren het niet twee mannen?’ Zoon Boris (8) gebruikte het woord homo laatst als scheldwoord. Hij dacht dat het mannen waren die uit een vuilnisbak eten. Wij legden hem uit hoe het zit en sindsdien is dat hem duidelijk, maar de rest klaarblijkelijk nog niet.

‘Nee, het waren echt twee vrouwen hoor, Boris’, zegt Lucie.
‘Soms worden vrouwen verliefd op vrouwen, soms worden mannen verliefd op mannen en soms wordt een man verliefd op een vrouw en andersom’, zeg ik.
‘Dan hebben die vrouwen geluk, want die kunnen tenminste kinderen krijgen’, reageert Boris.

Toen had ik neutraal kunnen knikken om vervolgens razendsnel een ander onderwerp aan te snijden. Maar ik zeg: ‘Nou, zo simpel is het ook weer niet. Om een baby’tje te krijgen, heb je een man en een vrouw nodig.’
‘HUH! Hoe kan dat nou weer?’ Zoon B. dacht alles te snappen en nu gooi ik roet in het eten.
Je hebt gewoon een man en een vrouw nodig, ik leg het nog wel uit, Boris’, zeg ik terwijl ik met mijn hoofd naar de meisjes wijs.

Als we binnen zijn en de meisjes op hun kamer spelen, schuifelt Boris naar me toe.
‘Mam, hoe zit het dan precies?’ vraagt hij.
Ik adem in. Wat in vredesnaam ga ik hem vertellen en als ik hem écht iets vertel, hoever ga ik dan? Ik weet het even niet.
‘Papa legt het je straks wel uit’, zeg ik daarom lafhartig.

Direct bij thuiskomst wordt man J. overvallen door de vraag van Boris. Samen verdwijnen ze in zijn slaapkamer. Man J. heeft helegaar geen bedenktijd nodig, blijkbaar. Vijf minuten later doet hij verslag van het gesprek.
‘Eitje hoor (ha ha ha). Ik begon een verhaal over een man en een vrouw en een ei enzo, maar dat werd nogal ingewikkeld. Dus toen zei ik; ‘Stel je wil chocolademelk maken. Dan heb je Nesquik nodig én melk. Alleen melk maakt geen chocolademelk en alleen poeder ook niet.”
‘En dat pikte hij?’ vraag ik.
‘Natuurlijk. Hij zei: ‘Oh, logisch en dan nog even mixen?”
Man J. mijmert verder. ‘Ik had ook kunnen zeggen dat je om een ei te bakken vuur nodig hebt. Hmmm, dat kan ik een volgende keer gebruiken.’

Voorlichting van man tot man? Er komt geen cel aan te pas.

Reacties

reacties


5.280 views | Geschreven door