m1cytm4wiw3rWe brengen Boris(8) op de fiets naar school. Hij fietst zelf en heeft het na vijf minuten al gehad. De meisjes zitten achterin de fietskar te zeuren dat het koud is en ik voorvoel dat dit een heel lange fietstocht gaat worden. We rijden onder een brug door, steken een weg over en rijden door het park. Tot zover klinkt het als een doorsnee Dora-aflevering.

Bij Dora gaat alles soepel. Bij Dora is alles leuk. Dora reed nog nooit over een kikker. Boris rijdt wel over een kikker. Het klinkt alsof er een miniballonnetje knapt, of alsof je een champagnefles ontkurkt. Plop, zegt de kikker. We fietsen verder terwijl Boris wit wegtrekt, ik me realiseer dat ‘plop’ nooit meer dezelfde betekenis heeft en de meisjes schreeuwen dat zij de kikker ook willen zien.

‘Is de kikker nu dood?’ vraagt Boris
‘Wat denk je zelf?!’, zou ik willen zeggen, maar hij is acht en ik hoop ergens ook dat de kikker nog leeft.
‘Nou, dat denk ik wel ja’, zeg ik, terwijl ik plop denk en me afvraag of er bij mensen ook iets knapt als je de druk te ver opvoert. Misschien is dit wel etymologisch te herleiden tot: ‘En toen knapte er iets en schoot ik haar zomaar opene dood’. Aldus de jaren psychologisch getergde echtgenoot die zijn mrs. Bouquet etc.

Boris zegt niks meer.
‘Denk je nog aan de kikker?’, vraag ik.
‘Ja. Of eigenlijk niet. Ik denk aan wat we vanavond eten’, zegt Boris.
‘Oh ja, dat kan natuurlijk ook’, zeg ik
‘Ik heb wel zin in gestamppot’, zegt Boris.
Stamplop met ingewanden en stukjes kikker en ik adem diep in en uit.

We zetten Boris af bij school en de meisjes en ik fietsen terug. Gespannen wachten ze tot we bij de kikker komen. Misschien is hij toch weg, denk ik hoopvol. Dat ik plop hoorde, maar dat de kikker nog leeft.
Hij ligt er nog. De meisjes gluren over het randje van de fietskar.
‘Oh’, zegt Lucie, ‘kijk wat een dikke tong de kikker heeft!’
Nou, dat is inderdaad een dikke tong’, zeg ik. Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik kan niet níet kijken. En dus zie ik dat de kikker er wat ongelukkig bij ligt met ingewanden die als een rode lap uit zijn toch al platte bek druipen.

Natuurlijk leg ik niks uit. Natuurlijk is dit gewoon een tong. En het is 8 uur in de ochtend en ik heb nog de hele dag om te bedenken wat we zullen eten.
Plop.

Reacties

reacties


5.032 views | Geschreven door