Parents SkillsAfgelopen weken heb ik een cursus Parents’ Skills gevolgd. Gratis aangeboden door school, dus hé, waarom ook niet? Baat het niet… etcetera. De cursus bestond uit vier bijeenkomsten met ‘praktische handvatten voor de opvoeding van kinderen’. We kregen uitleg over de basisprincipes van oplossingsgericht opvoeden, praktische oefeningen en concrete tips voor de dagelijkse opvoeding. Ook deelden we ervaringen als ouders. Dat was sowieso al heel fijn.

Tijdens de cursus kwamen vier onderwerpen aan bod. Om te beginnen reageren op ongewenst gedrag, uitnodigen tot positief gedrag en dit versterken door kinderen te complimenteren. Maar het ging ook over ouderlijke samenwerking, creatieve manieren om kinderen te helpen hun problemen op te lossen en kinderen coachen verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties.

Toegegeven, ik was vooraf wat sceptisch. Want ja, opvoeden: kun je dat leren? Je krijgt een kind, bent spontaan ouder geworden en daar moet je het mee doen. Natuurlijk, opvoeden is niet altijd makkelijk. Neem maar eens een kijkje op dit vermakelijke blog: Reasons My Son Is Crying. Je snapt niet altijd wat er met je kind aan de hand is, en je weet ook niet altijd hoe je je kind kunt helpen.

Je maakt fouten als ouder, onvermijdelijk. Je doet je best en meer kun je niet doen. Toen mijn vader dat jaren terug zei over de opvoeding van mij en mijn broers, kon ik mijn oren niet geloven. Hoe kun je accepteren dat je fouten maakt? Het gaat om je kinderen! En je doet immers alles voor je kind. Dan wil je het toch perfect doen?!

Inmiddels weet ik beter. Je doet je best, en je maakt fouten. Gelukkig doe je het meestal best goed, onbewust. Door de oudercursus ben ik me er nu bewust van dat ik het onbewust goed doe. Hopelijk kan ik het nu vaker bewust goed doen. Ik heb er een certificaat voor gekregen, dus ik kan nu toch zeggen dat ik gecertificeerd ouder ben. 😉

Reacties

reacties


2.189 views | Geschreven door

één antwoord