OpvoedenMinister Plasterk roept ouders op hun kinderen beter op te voeden.

Er waren tijden dat ik mij hier enorm druk over zou maken. Van waar bemoeit die man zich mee tot aan de twijfel of ik het misschien echt niet goed doe. Maar inmiddels denk ik te weten waarom zo’n man dit zegt. Waarschijnlijk is het niet anders dan een doorzichtige poging om vanavond bij Pauw en Witteman aan tafel een proefballonnetje aan flarden te nuanceren. Waarna iedereen er weer even aan herinnerd is dat Ronald Plasterk minister van Binnenlandse Zaken is.

Opvoeden is natuurlijk niet zwart-wit, er is geen goed of fout. Je probeert je kinderen mee te geven wat jij belangrijk vindt en waarmee jij denkt dat zij zich zelfstandig in de samenleving kunnen redden. En als het even kan nog gelukkig worden ook. En wijk je daarbij te ver af van wat wij met zijn allen aanvaardbaar vinden, dan word je door ons allen, de samenleving, gecorrigeerd.

Daarbij is het een ernstige misvatting om te veronderstellen dat je als ouder als enige de regie in handen hebt. Ik kan thuis wel een modelvoorbeeld zijn, maar hoe zit het met die leraar op school, die trainer bij de sportclub, die rolmodellen op televisie of desnoods met die minister van Binnenlandse Zaken? En met al die leeftijdsgenoten die thuis een andere ouder als opvoeder en modelvoorbeeld hebben? Pikt mijn kind van hen niet andere dingen op dan van mij?

Opvoeden is geen gebruiksaanwijzing. Het is geen recept dat, als je het stap voor stap volgt, leidt tot modelburgers. Het belangrijkste van opvoeden is misschien wel dat je je kinderen leert nadenken over wat ze doen en wat ze willen. Stel regels en geef ze de ruimte die te verkennen. Maar leg ze geen regels op. Leer je kinderen keuzes te maken en dat ze zich daarvoor kunnen en durven verantwoorden. En ondertussen moet je er maar op vertrouwen dat het de juiste keuzes zijn.

Misschien moeten we als samenleving eens beginnen om onze politici beter op te voeden.

Reacties

reacties


2.269 views | Geschreven door

2 reacties

  1. marjolijnhovius

    Ha Peter, je haalt me de woorden uit de mond… 😉
    Ondertussen heb ik zelf in een blogje ook nog maar even de primaire reactie van de nog minder wijs/grijs geworden ouder verwoord. Die zich nog wel laat opnaaien door deze publicitaire praatjes.