trailbikeIk ken echt niemand die zo mindful is als mijn meisje van 4. Alles wat ze doet, doet ze in het moment. Ze is met haar hoofd niet bij gisteren, ook niet bij morgen, maar in het hier en nu.

Dat betekent ook dat ze overal haar tijd voor neemt. Doodgemoedereerd kan ze tien minuten op de wc zitten. Een boterham eten duurt een kwartier.

Ik ben… anders. Doe het liefst drie dingen tegelijk, en dan op een hak-tak-tak-tempo. Als ik met mijn hoofd niet bij straks of morgen ben, dan zit ik wel met mijn snufferd in mijn telefoon. Ik ren wel eens terwijl ik eigenlijk alle tijd heb om rustig te lopen.

Toen zij nog heel klein was, merkte ik al dat ik alleen maar écht contact met haar kan krijgen als ik al het andere laten vallen, door mijn knieën ga of zelfs op de grond ga zitten om met haar, en haar alleen, te spelen. Die totale ontspanning die je voelt op vakantie of op een lome zondagmiddag, die bracht me pas écht dicht bij haar.

Vorig jaar was er een moment waarop ik besefte: ik ben veel te weinig zo. Te vaak met mijn hoofd ergens anders.

Het was zo’n heerlijke lome voorjaarszondagmiddag. Zij zat achter mij op de ‘aanhangerfiets’ (een soort tandem die je aan- en af kunt koppelen). Ze was honderduit aan het kletsen, over van alles en nog wat; en ik genoot gewoon van haar geklets. Toen dacht ik: ‘eigenlijk doet ze dit altijd als we op de fiets zitten.’ En toen: ‘Maar hier ben ik er ook onvoorwaardelijk voor haar. Geen iPhone, geen huishoudelijke klusjes om te doen; ik zit hier voor haar en ga niet weg.’

Slik.

Geen volwassene die zou mij zo met de neus op de feiten kunnen drukken. Er is geen volwassene van wie ik zo veel leer als van mijn mindful meisje.

Reacties

reacties


2.115 views | Geschreven door