Als je kind opgroeit, blijkt er een hele digitale avatar mee te groeien. Met alle drukte van dien.

Nietsvermoedend log ik in bij mijn zorgverzekeraar. Die factuur die zij hebben afgewezen? Ik zal toch wel de goeie hebben ingediend? Mijn zoon is verdwenen, bij de zorgverzekeraar dan. Een telefoontje biedt helderheid. Mijn zoon is twaalf; ik mag zijn facturen niet meer inzien uit privacy-overwegingen.

Nu is mijn zoon wel twaalf, maar administratief nog niet dusdanig onderlegd dat ik volledig zijn vaardigheden op dit vlak vertrouw. Zal hij zijn declaraties nauwlettend in de gaten houden? Ik bedoel, hij heeft al moeite zijn huiswerk goed op zijn netvlies te houden.

DigiD aanvragen: een hele kunst

Wat te doen? Hij moet een DigiD aanvragen. Ik vraag me nog even af of ik mijn zoon de kans ontneem om verantwoordelijk te zijn voor zijn eigen leven als ik de code aanvraag. Nee, besluit ik, ik krijg het zelf al bijna niet voor elkaar om een DigiD aan te vragen. Met verplichte sms-verificatie code. Waarvan de activatiecode over een onbekend aantal dagen in mijn brievenbus zal liggen.

Geef ik trouwens zijn of mijn telefoonnummer op?

Wanneer ben je virtueel volwassen?

Mijn hoofdbrekens nemen toe, naarmate mijn kinderen ouder worden. Vroeger bleef het bij de bezorgde vraag of mijn kind geen honger zou lijden, als het overblijftrommeltje weer eens op het aanrecht was blijven staan. Nu heeft de vraag zich verplaatst naar een domein waar ik geen grip meer op heb. Hoe, in godsnaam, onthoud ik al die codes en websites die verplicht meekomen met de juniorbankrekening, het telefoonabonnement en de verplichte ov-chipkaart (automatisch opladen, ja of nee?) en wanneer moet mijn kind dat zelf doen?

Virtueel verdwaald

Paniekerig speur ik naar het document met alle belangrijke codes. Mijn dochter heeft drie keer de verkeerde pincode ingetoetst op de telefoon van mijn zoon. Op de achtergrond het overweldigende geluid van een woeste zoon en een luid gillende dochter die probeert te ontkomen aan zijn uithalen. Ik graaf diep in mijn geheugen naar het wachtwoord waarmee ik het document heb beveiligd.

Hebbes. Maar hoe lang zal het duren voordat ons hele gezinsleven krakend tot stilstand komt, omdat wij virtueel verdwaald zijn? Hoe doen anderen dat? Help mij jongens!

Reacties

reacties


8.044 views | Geschreven door