pietenDe boterhammen liggen onaangeraakt op hun bordjes, hun ogen zijn gericht op de televisie, hun monden wagenwijd open… ze zijn geboeid door de perikelen op Slot Marsepeinstein, dat bewoond wordt door Pieten. Ik moedig ze aan om hun zelfgesmeerde boterhammen op te eten, hun tanden te poetsen, de tassen te pakken en naar school te fietsen. Dat kunnen ze… ze zijn twaalf en vijftien jaar oud!

Een jaar geleden stelden zij en hun twee oudere broers hun moeder teleur: ‘Sinterklaas vieren is zóóó voor kleine kinderen, daar doen we niet meer aan mee!’ Ik was echt ontdaan, genoot ervan dat we eindelijk zover waren dat er surprises gemaakt konden worden en iedereen zelf een gedicht kon produceren. De jarenlange stress van vergeten schoencadeautjes, sinterklaasinkopen, de maaltijd organiseren rond het Sinterklaasjournaal en het in stand houden van een sprookje was voorbij. Nu werd het Sinterklaasfeest een feest waarbij ik zelf ook nog verrast werd. Maar goed, kleine jongens worden groot! Daar heb je je als moeder maar bij neer te leggen. Dit jaar ging ik ontspannen de decembermaand tegemoet met alleen de kerstperiode als hoogtepunt, tot…

… de Zwarte-Pieten-discussie losbarstte. Ook hier aan tafel werd het gespreksonderwerp, de pubers namen stelling. Niet over de kleur van de Pieten, daar kwamen ze niet uit. Maar het Sinterklaasfeest moest blijven! ‘We gaan het toch wel vieren?’, vroeg nummer drie.

Voordat iemand zich kon bedenken maakten we lootjes en konden de voorbereidingen beginnen. En de spanning stijgt; de afgelopen week worden de laatste wensen geïnventariseerd, gaat de lijmpot van kamer naar kamer, vliegen de rijmwoorden ons om de oren en wordt er opgeschept over de mooie en nog mooiere surprises die gemaakt worden. Ik geniet!

Nog een nachtje… dan komt Sinterklaas!

Lieve lieve zonen, hou dit sprookje in stand… al is het maar voor jullie moeder!

Reacties

reacties


3.057 views | Geschreven door

2 reacties