Als moeder in spe ben ik inmiddels ondergedompeld in de grote hoeveelheid informatie en spullen die je allemaal nodig hebt als je een kind krijgt. Ik heb netjes de checklist afgewerkt met noodzakelijke benodigdheden die ik van de kraamzorg heb gehad. Maar wat als ik met die kleine op pad ga? Ik ga op zoek naar een luiertas.

Luiertas. Een vreselijk woord als je het mij vraagt en ook een vreselijk ding gezien de varianten die ik recent langs heb zien komen. Van gigantisch formaat tot schreeuwerige roze Elsa-tassen. Mijn eerste vraag: heb je echt een speciale tas nodig? Daar kun je toch iedere willekeurige tas voor gebruiken? En twee: is er ook nog iets stijlvols op de markt in dat genre?

Heb je echt een speciale tas nodig?

Ik vraag het mijn vriendinnen die reeds moeder zijn geworden.

Vriendin 1: “Een luiertas heeft een verschoningsmatje, een warmhoudvakje voor een fles en wat handige vakken. Ik vond en vind het een handig ding.” Ze heeft ‘m voor beide kinderen gebruikt.

Vriendin 2: “Achteraf kan een gewone weekendtas ook… Maar dat is net wat je makkelijker vindt.”

Was het de kosten van de speciale tas waard? Op die vraag geven ze beide hetzelfde antwoord, de tas was rond de 60 euro, maar ze kregen ‘m beide gratis bij de kinderwagen, dus hebben daar niet heel bewust over nagedacht.

Ah! Vandaar dat ik mij de waarde van de tas wel afvraag, ik heb mijn kinderwagen tweedehands via Marktplaats gekocht en daar zat veel bij, maar geen luiertas! Dus ik vervolg mijn zoektocht.

Bestaat er zoiets als een stijlvolle luiertas?

Na even googlen, kom ik op verschillende websites. Bijvoorbeeld fashionchick.nl waar ze een flinke collectie tentoonstellen, uiteraard stijlvol, anders stond het niet op een website over fashion. Ik zie een Gucci luiertas van ruim duizend euro! Dat valt niet binnen het budget, overigens ook niet binnen de behoefte, want merken doen mij niet zoveel. Misschien proberen ze op die manier de andere tassen meer betaalbaar te laten lijken, want het hangt allemaal tussen de honderd en tweehonderd euro in. Dat vind ik nogal wat voor een tas. Ik zie veel leer en zodra de prijs zakt, worden de stofjes en opdrukjes lelijker. Waarom toch?

Bruikbaar na de poepluier?

Voor het criterium om de tas langer te kunnen gebruiken dan alleen de poepluierperiode die mijn leven in komt, blijken er verschillende oplossingen. Zo zijn er tassen met uitneembare binnentassen die je kunt wassen. Voor als de boel is gaan lekken, best handig natuurlijk.

Ik kom ook terecht op de site smappy.nl. Het is een vrij jonge webshop met een klein assortiment. Naast luiertassen hebben ze ook rug-, koel- en lunchtassen. Vooral leuk voor als de kleine naar school gaat. Daar ben ik natuurlijk nog lang niet aan toe, maar de stijl van de tassen spreekt mij wel heel erg aan. Eigenlijk zijn de tassen zo tof dat ik niet hoef te wachten tot mijn spruit vier is… Maar ik dwaal af, terug naar de luiertassen.

De stijlvolle tassen van het merk SoYoung die Smappy verkoopt, hebben alle bijzondere functionaliteiten voor luiers, hapjes, flesjes, dan wel kwijlende baby’s. Het bevat volgens de beschrijving zo’n beetje alles wat ik nodig heb en wat mijn vriendinnen zo handig vonden aan hun eigen exemplaar.

Daarnaast zijn deze tassen gemaakt met een duurzame gedachte. Handig voor die kleine, maar het gebruik erna wordt duidelijk benadrukt. Gemaakt van duurzaam en kwalitatief materiaal, zonder PVC, Pthalate en BPA-vrij. Ook hier zijn ze niet echt goedkoop: 175 euro voor model Charlie en 120 euro voor model Emerson. De combinatie van kwaliteit, functionaliteit en prijs die ik zoal voorbij zie komen, én het uiterlijk natuurlijk, lijken de investering waard.

Conclusie

Ja, een tas met die specifieke functies blijkt wel erg handig, ook omdat dit soort tassen makkelijk schoon te maken zijn. Of je de binnentas er nu uit kunt halen of dat de stof goed afneembaar is, ze hebben erover nagedacht!

En ja, er zijn stijlvolle luiertassen. Je moet dan wel bereid zijn om iets meer geld uit te geven. Maar als dat betekent dat je de tas nog jaren goed kunt gebruiken, dan is het een duurzame aankoop.

Gekocht?

Ik geef niet zo heel snel zo’n groot bedrag uit, zeker niet aan een tas. De Charlie in Khaki blijft dus nog even in het winkelwagentje hangen. Ik heb nog een paar weken dus ik denk er nog even rustig over na.

In de tussentijd ben ik natuurlijk benieuwd naar jullie luiertas avonturen! Zet ze in de comments!

Reacties

reacties


3.594 views | Geschreven door