MaandavondjeMarried with children? Op het moment dat je kinderen krijgt, verandert er veel in je leven. Ja ja. Dooddoener. Dat er ook veel verandert in de relatie, is een sluipmoordenaar. Dodelijk als je er niet op tijd bij bent.

Laat ik een voorbeeld geven. Om een belangrijk verschil aan te geven.

Voordat er kinderen waren:
‘Schat, heb jij donderdagavond wat te doen?’
‘Ja, dan wil ik gaan sporten.’
‘Oké, dan ga ik die avond naar de kroeg.’

Nu dat er kinderen zijn:
‘Schat, heb jij donderdagavond wat te doen?’
‘Ja, dan wil ik gaan sporten.’
‘Oké, dan ga ik vrijdagavond naar de kroeg.’

Met kinderen verdeel je je tijd, eerlijk is eerlijk. De ene avond is die weg, de volgende avond ‘mag’ de ander op pad. Wanneer zie je elkaar nog? Op de spaarzame avonden dat je allebei thuis bent. Doodop. Moe van alle andere activiteiten die week. Blij als de kinderen op bed liggen, en kijk je tegen een berg was aan, of ga je achterstallige rekeningen betalen. Pffff. Wanneer mogen we naar bed?

Het zal niet voor het eerst zijn dat relaties stranden omdat je elkaar kwijtraakt in de BV Familie. Het runnen van een huishouden, combineren van werk en gezin én succesvol zijn in je werk is ook geen sinecure. Geregeld heb ik me afgevraagd wie er toch heeft bedacht dat het leuk is om allebei te werken en allebei te zorgen. Tweeverdieners met kinderen, leuk hoor. Maar vermoeiend! Even voor de duidelijkheid: ik zou niet anders willen, maar dat het zwaar is, is een feit.

Hoe houd je je huwelijk/relatie leuk? Zorg ervoor dat je leuke dingen blijft doen samen. Zonder kinderen. Een keer per maand bijvoorbeeld. En praat dan ook niet voortdurend over de kinderen. Regel een oppas en ga uit eten. Of ga iets anders doen: naar film, theater of concert. Inderdaad, dat is weer een kostenpost erbij, en kinderen zijn al zo duur.

Het hoeft echter niet veel geld te kosten. Ik heb het geluk dat de man en ik het allebei leuk vinden om te koken. Dus, wat je ook kunt doen:

 1. geef de kinderen een pizza
 2. stuur ze bijtijds naar bed
 3. zet een fijn muziekje op
 4. steek wat kaarsen aan
 5. schenk een wijntje in (champagne, zo je wilt)
 6. ga samen koken (ook een uitdaging voor je huwelijk)
 7. praat, eet, drink (net als vroeger)
 8. en zie wat er nog over is van je relatie.

Hebben jullie nog goede tips om het leuk te houden samen?

Reacties

reacties


1.493 views | Geschreven door

Over de auteur

Oprichter van OudersOnderling en journalist, tekstschrijver en redacteur bij De Schrijfzolder. Analyseert boodschappenbriefjes en verzamelt slechte slogans. Zoon en dochter. Afwijking: pareidolia.

6 reacties

 1. Liesbeth van der Heijden

  Met kinderen van 13 en 17 werkt de truc van vroeg naar bed met een pizza niet echt goed meer. Wat wel fijn is: wij hebben nog maar één auto en carpoolen nu bijna elke dag. Aan het begin en het einde van de dag zitten we dus een halfuurtje samen in de auto, zonder kinderen. We praten de dag door, hebben even volledige aandacht voor elkaar en kunnen alle rust praktische afspraken maken. Dat laatste voorkomt veel misverstanden (‘Je wíst toch dat ik vanavond weg moest’, of ‘Jij zou toch thuis zijn voor de wasmachinemonteur) en dus gekibbel.
  Carpoolen. Echt, daar kan geen relatietherapeut tegenop!

 2. Tefke van Dijk

  Juist, die momentjes moet je pakken. Samen thuiswerken is ook gezellig btw. Mijn kinderen zijn straks 13 en 15, dan lukt de pizza-en-vroeg-naar-bed-truc ons ook niet meer. Ik ga nu alvast op zoek naar alternatieven. Carpoolen is een optie dus, check.

 3. tinekehoningh

  Een keer per maand is veels te weinig! Wij hebben elke week een oppas. De oudste rent naar de deur zodra de bel gaat, de kleinste ligt al onder de wol. Hoera! Iedereen blij! We gaan ‘uit’! 😉 Best duur trouwens: oppas + eten + wijn. Maar ja. De ene week doen we een echt restaurant, de andere week een frietje met bier in de kroeg. En fijn: we hebben het dan vanzelf ineens niet over de kinderen en huishouden.

  Samen een hobby ‘nemen’ kan natuurlijk ook. Dansen (tango?!). Boekbinden. Origami. Wijnproeven!