Een paar jaar geleden kon ik er nog van genieten als zich tegen etenstijd een bezweet, modderig  en hongerig jongetje met een voetbal onder de arm meldde. Of als de meiden de middag met vriendinnen op de trampoline doorbrachten. Springen, kletsen, springen, giebelen… Plakkerige, verhitte blonde koppies, de gezondheid straalde ervan af. En op één of andere manier gaf het mij het gevoel een goede moeder te zijn.

Dat is er bijna niet meer bij als je kinderen pubers worden. Er zijn dagen dat die paar fietskilometers naar school of naar het station hun enige buitenactiviteiten zijn. Zeker als ze ook nog voor een zaalsport kiezen. Huiswerk, laptop en gameconsole domineren. Afspreken met vrienden is chillen op de bank.  Als ik op zondagmiddag vraag of ze mee gaan wandelen in het bos kijken ze me aan of ik voorstel gezellig jonge konijntjes te gaan slachten.

Oh, jawel, ik voel me best nog af en toe een goede moeder. Maar dat gevoel van frisse rode wangetjes, loopneusjes van de buitenlucht en koude handjes opwarmen in mijn handen mis ik enorm. Dus, voor wie de gouden tip heeft om pubers naar buiten te krijgen: ik veeg een dag lang gratis je loopneus af!

 

Reacties

reacties


1.979 views | Geschreven door

4 reacties

 1. peterzunneberg

  Helaas heb ik geen pasklaar antwoord voor je. Over mijn zoon (18) maak ik me op dit punt geen zorgen. Hij heeft een krantenwijk en voetbalt het liefst nog dagelijks met zijn vrienden. Daarbij traint hij ook nog twee keer in de week en heeft hij op zaterdagmiddag een wedstrijd. Mijn dochter is moeilijker te motiveren. Misschien is het een idee om te vragen wat je kinderen willen of een bezoek aan een of andere horecagelegenheid aan je wandeling of fietstocht te koppelen. Bij mijn dochter werkt dat in ieder geval, soms 😉 .

 2. mirjamvanzelst

  Geen goede raad hier; ik ben nog niet zo ver. Ik hoop dat mijn dochter tegen die tijd nog steeds haar op het moment favoriete bezigheid uitoefent: rennen. Maar ik vrees het ergste…

 3. Liesbeth van der Heijden

  Steven, dat is een goede! Bedankt voor de tip. Uhh… ben je erg verkouden?
  Peter en Mirjam, dank voor het meedenken!