Handige kinder-apps die komend schooljaar je telg bij de les houden in plaats van afleiden; ze zijn er. Heeft je kind slechts oog voor dat magische tablet-scherm? Van deze apps worden ze toch nog een stukje wijzer.
Aardrijkskunde: Topomaster
Hoe meer je weet van deze aardbol, hoe meer levels je vrijspeelt in de edu-game Topomaster. Slim, want belonen werkt. Wie wilde vroeger niet dat stickertje als je ‘netjes’ in je schrijfschrift schreef. Dat je kids iets in het vooruitzicht moet stellen, begrijpen ze bij ontwikkelaar National Geographic Junior. Daarbij ziet Topomaster er grafisch gelikt uit.
Engels: Duolingo
Door de speelse kleuren van Duolingo zou je bijna vergeten dat deze kinder-app in werkelijkheid Engels overhoort. Het groene uiltje van de Duolingo-taalapp lijkt een verre achterneef van het Candy Crush-vogeltje.
Een puntje van kritiek is er wel: soms praat de overhoorstem van de app nogal snel. Maar door het ‘schildpad’-symbooltje in te drukken, herhaalt de sprekende dame haar zin nog eens rustig. Duolingo is er ook in het Duits, Frans of Spaans. Hartstikke leuk dus als je basisscholier nieuwsgierig is naar al die vreemde woorden tijdens de vakantie.
Nederlands: Spreekwoorden NL
Deze app toetst interactief hoe de kennis over spreekwoorden ervoor staat. Het Pluspunt is ook hier het beloningssysteem, want je kunt levels vrijspelen. Maar dat opgeteld bij de 50 te raden spreekwoorden per speelronde, vergt wel wat veel van de jeugdige aandachtsspanne. Helaas biedt Spreekwoorden NL ook geen leuke achtergrondmuziek en aantrekkelijke animaties ontbreken ook. Kinderen zien alleen maar een Oosterse wijze, maar wat heeft die daar te zoeken? Maar deze app is gratis en een spreekwoordelijk gegeven paard kijkt men niet in de bek toch?
Links: Apple
Rekenen: Rekenkoning
Wie van rekenen een leuke game wil maken, staat voor een uitdaging. Ontwikkelaar Oddrobo gooit een middeleeuws sausje over al die breuken en optelsommen en slaagt er zo wel in. Al werkt de aftellende klok bij iedere som mij op de zenuwen. Het is weer een spel waar goed leren wordt beloond. In Rekenkoning begin je met de rang van boer en kun je als koning eindigen. Tenminste, als je je best doet natuurlijk.
Links: Apple
Volgende zomervakantie…
In ieder geval zetten deze kinder-apps het nadeel ‘app-verslaving’ om in een voordeel. Voor het volgende schooljaar is het wel een goed idee als ontwikkelaars een hoop andere leuke apps niet alleen voor Apple-kids maar ook voor hun Android-vriendjes beschikbaar stellen.
Welke kinder-apps zou jij graag willen zien? Ik ben heel erg benieuwd naar je mening!