Er zijn van die momenten dat ik alleen maar loop te mopperen op mijn kinderen. “Hang je jas eens netjes op. Eerst je tas uitpakken! Ik ben jullie huisslaaf niet! Al lijkt het er anders wel op… Wat is dit? Heb je nou je brood alweer niet opgegeten? Hoe vaak moet ik nou nog zeggen dat…”

Ik hoor mezelf bezig. En ik baal ervan. Ik baal dat ik vast zit in die mopperstand… Een overduidelijk waarschuwingssignaal, weet ik. Alarmfase rood. Nog een druppel en ik ontplof. En dan baal ik straks nog veel meer van mezelf. Hoe moeten mijn kinderen ooit zelfbeheersing leren van een moeder die begint te vloeken en te tieren als er een beker melk omvalt?

Ik weet wat me te doen staat. Even een adempauze. Adem in… en nog voor ik heb kunnen uitademen hoor ik het mezelf ineens zeggen: “Jongens, ik heb een leuk idee! Zullen we koekjes gaan bakken?”
Ik heb nog steeds niet uitgeademd, of er worden al twee TrippTrapps met een klap tegen het aanrecht geschoven.  (“Rustig aan! Die stoelen hoeven niet kapot!”)
“Wat mag ik doen? Wat mag ik doen?” “Ik wil ook helpen!” (“Hup jongens, even aan de kant. Ik moet eerst nog het meel uit de la pakken. Toe nou, schuif die stoelen nou even weg!”)
Meel stuift om mijn oren. (“Pas nou op! Rustig roeren, zei ik toch!”)
“Nu mag ik weer zeven!” “Nee, ik was!” (Adem in, adem uit!)
“Ohooo…. Ik mocht de weegschaal piepen! Dat is niet eerlijk! Mama, kijk nou!” (“Geen gekibbel jongens!”)
“Geef hier!! Ik was aan de beurt!” “Nee, mama zei dat ik het deeg mocht uitrollen. Toch, mam?!”
(“En nou houden jullie op! We gingen toch gezellig samen bakken? Nou, dit noem ik niet gezellig hoor.”)

koekjesEven later sta ik in mijn eentje de olifantjes en beertjes uit te steken. De kinderen bouwen in de woonkamer een dierentuin van Duplo. In volledige harmonie, zo te horen. Een stuk gezelliger in elk geval dan koekjes bakken met een overprikkelde moeder in een krapbemeten keuken…

Ik zucht eens diep. Zal ik het ooit leren? Samen koekjes bakken vínd ik helemaal niet gezellig. Vooral niet op de momenten dat ik denk dat ik iets gezelligs moet doen.

Samen koekjes opeten. Daar ben ik een stuk beter in. Vooral als ik ze zelf gebakken heb. Alleen.

Reacties

reacties


2.366 views | Geschreven door

4 reacties

 1. petravries

  Leuke blog, en herkenbaar!
  Laatst kwam de moeder van een vriendinnetje van mijn dochters bij ons thuis worteltjestaart bakken met de kinderen. Dat ging wél heel harmonieus. Misschien een idee: kinderen ruilen om echt gezellig koekjes te bakken 😉

 2. jesseboon

  Ooooh wat willen we het graag goed doen! Het liefst perfect, vol overgave, in volledige harmonie. Maar het kan niet, past lang niet altijd in dit veelgevraagde bestaan. Vergeef jezelf… is volgens mij het meest constructieve antwoord!

  • marjolijnhovius

   Ja, dat is dan inderdaad de kunst. Ik kan gelukkig meestal wel hard om mezelf lachen. In elk geval achteraf… 😉
   En anders helpt mijn dochter wel “geeft niet hoor mamma. Je bent gewoon heel moe he? Helemaal niet erg.”

 3. Drie x Negen

  Oeps erg herkenbaar!! Vooral dat in mopperstand staan… Ik denk dat als mijn oudste dit zou lezen, ze mij zou vragen of ik dit stukje geschreven heb…