‘Ja mama, je moet er heen! We moeten wel drie scholen invullen.’, meldt nummer vier. Met wat tegenzin vul ik de data van de informatieavonden van drie VMBO scholen in de kalender. ‘Ik weet niet of we alle scholen kunnen bekijken, hoor.’ stribbel ik tegen. Na drie pubers richting middelbare school te hebben geloodst ben ik een beetje verzadigd. Nummer vier krijgt te maken met een gematigd enthousiaste moeder, die het allemaal wel denkt te weten. Met uiteenlopende adviezen voor de drie oudsten hebben we alle middelbare scholen in de omgeving al eens bekeken.

De informatieavond op de basisschool van een paar weken geleden hebben we al niet bezocht, vandaar dat we niet weten dat we nu drie voorkeur-scholen moeten invullen. Misschien moet ik me er toch maar eens in verdiepen. Twee prachtige glossy’s bevatten alle informatie die nummer vier en wij, als ouders nodig hebben.2013-11-11 16.18.48

Pagina’s vol stralende lachende en studerende (!) kinderen en mooie gebouwen. Bij elke school staat een kernachtige samenvatting.‘Talent voor de toekomst!’, ‘Ontdek je kwaliteiten’, ‘Creatief, gedegen en sportief’ en ‘Veelzijdig’ spreken mij als ouder wel aan. Nummer één, twee en drie gniffelen alleen maar, herkennen in deze leuzen hun eigen scholen niet. Maar zij stralen en lachen ook niet bij de gedachte aan school, en studeren doen ze liever ook niet.

Nummer vier vindt het allemaal interessant en struikelt over woorden als orthopedagogisch, vensters voor verantwoording en onderwijsnummer. Alle scholen neemt hij in zich op, hoe ze er uit zien en wat ze te bieden hebben. De glossy’s gaan zelfs mee naar bed voor verdere bestudering.

Op zaterdag komt het onderwerp weer ter sprake, terwijl we naar het korfbal rijden. De route leidt ons langs verschillende middelbare scholen; Zuiderzeecollege, Blaise Pascal, Michaëlcollege en Trias. Een aantal van zijn teamgenootjes gaan al naar de middelbare school en geven nog wat aanvullend advies. ’s Avonds na het eten komen de glossy’s weer tevoorschijn, nummer vier bladert ze nog eens door, kijkt in de glossy, dan naar mij en verzucht: ‘Mam, ik heb zo’n zin in de middelbare school! Eindelijk!’

Wat een schat, zo enthousiast. Misschien wordt nummer vier wel  zo’n stralende, lachende en studerende scholier in een prachtig gebouw.  Ik smelt: ‘Laat maar zien dan, waar moeten papa en mama naar toe?’ en vul de kalender met nog meer informatie- en open avonden. We zijn geen één avond meer vrij in december en januari, maar dat geeft niet. We hebben er zin in!

Reacties

reacties


1.620 views | Geschreven door

Over de auteur

Bovenal levensgenieter. Speelt met woorden en zinnen, maakt verhaaltjes, columns en gedichten. Heeft leuke vent en vier zonen, die voor Ouders Onderling een onuitputtelijke inspiratiebron vormen.

één antwoord